Dezső

A lyoni opera megválik Fischer Ivántól

2003.07.03. 00:00

Programkereső

Nem hosszabbítja meg Fischer Iván zeneigazgatói szerződését a Lyoni Nemzeti Opera – tudatta tegnap közleményben az intézmény vezetősége. A lyoniak egyrészt problémát látnak abban, hogy Fischert lefoglalja a Budapesti Fesztiválzenekar vezetése, másrészt egyértelműen utaltak arra, hogy nézetkülönbségek vannak a lyoni intézmény nemrégiben kinevezett új igazgatója és a magyar zeneigazgató között. Fischer lapunknak megerősítette, hogy nézeteltérései támadtak az új vezetővel. A magyar karmester ellenezte azt, hogy elküldik a társulat állandó tagjait, és kizárólag vendégművészeket szerepeltetnek a lyoni operaház színpadán. Mivel az álláspontok nem közeledtek egymáshoz, a vita végén Fischer közös megegyezéssel, azonnali hatállyal távozik a zeneigazgatói posztról.

Nem hosszabbítja meg Fischer Iván zeneigazgatói szerződését a Lyoni Nemzeti Opera – tudatta tegnap közleményben az intézmény. A szerkesztőségünkbe eljuttatott szöveg szerint „a döntés, amely nem vonja kétségbe a karmester elismerten kiemelkedő zenei képességeit, a Lyoni Nemzeti Opera fenntartó és felügyeleti szerveivel egyetértésben született”.

A szűkszavú indoklás kitér arra, hogy „jelenléti és elkötelezettségbeli problémákat” okoz, hogy Fischer Iván egy másik nemzetközi zenei együttes (a Budapesti Fesztiválzenekar – V. Gy.) állandó karmestere is egyúttal, ami nem teszi lehetővé, hogy a karmester „teljes értékűen betöltse funkcióját Lyonban az opera zenekara élén”. A közlemény másrészt „különleges kapcsolatot” említ, „melyet a karmester a rendezéssel, mint műfajjal tart fenn”, és amely „akadályozza a színházban nélkülözhetetlen csapatszellem és kohézió működését”.

Egyebek között az utóbbi utalás mögöttes tartalmát is tudakoltuk, amikor tegnap telefonon megkerestük Fischer Ivánt Lyonban. A karmester elmondta, hogy az idén januártól új főigazgató került a Franciaország második legjelentősebb operájának tartott lyoni élére, Serge Dorny személyében, aki teljesen új koncepciót valósít meg. Elbocsátotta az öszszes állandóan alkalmazott énekest, korrepetitort, és kizárólag vendégművészekkel kíván dolgozni.

– A helyzet kísértetiesen hasonlít arra, amire a budapesti Operaházban a korábbi, Győriványi Ráth György főzeneigazgató nevével fémjelzett vezetőség törekedett. Holott az eddigi lyoni modell csodálatos volt: egy kis állandó társulat egészült ki néhány vendégművésszel – mondta Fischer Iván. Hozzátette: hónapokig vitázott az új főigazgatóval, de nem tudta megmenteni az állandó társulat tagjait. Mivel kettejük koncepciója alapvetően különbözik, közös megegyezéssel, azonnali hatállyal távozik a zeneigazgatói posztról. A karmester úgy véli, ehhez képest a Lyoni Opera vezetőségének közleménye nyilvánvalóan csak ürügyet keres távozására, ezért az abban foglaltakra tételesen nem is kíván kitérni.