Fülöp, Evelin

A lyoni opera szakított Fischerrel

2003.07.03. 00:00

Programkereső

A Lyoni Nemzeti Opera januárban kinevezett új főigazgatója tegnap egy közleményben tudatta, hogy a továbbiakban nem kíván együtt dolgozni a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatójával.
39b1c4bd-429f-4f0c-842c-91b2798cbd20

Serge Dorny igazgató döntése indoklásaképpen elsősorban Fischer egyéb elfoglaltságait említette: "a tény, hogy Fischer Iván egy másik nemzetközi zenei együttes állandó karmestere is egyúttal, jelenléti és elkötelezettségi problémákat okoz, és nem teszi lehetővé, hogy a karmester teljes értékűen betöltse funkcióját Lyonban, az opera zenekarának élén”.

Dorny sérelmezte Fischer rendezés iránti elkötelezettségét is: az igazgató szerint "az a különleges kapcsolat, melyet Fischer Iván a rendezéssel mint műfajjal tart fenn, akadályt képez a színházban nélkülözhetetlen csapatszellem és kohézió működésével szemben”

Fischer cáfolta, hogy a szerződés megszűnésének hátterében az igazgató által említett indokok játszották volna a főszerepet. Szerinte a konfliktus fő oka az volt, hogy Dorny stagione-rendszerre kívánja átállítani a jelenleg állandó társulattal működő operaházat. A karmester hamarosan nyílt levélben kíván válaszolni az őt ért vádakra.