Orbán

Döntés Berlinben

2003.07.05. 00:00

Programkereső

Biztosítottnak látszik a három berlini operaház jövője, miután a szövetségi kormányzat további 25 millió euróval járul hozzá az intézmények jövő évi költségvetéséhez - ez azonban nem jelenti a reformok elhalasztását.
aa42f40c-d09f-4bef-b221-463dd93a3b0d

Az extra támogatásból mintegy 3 millió eurót annak az alapítványnak a létrehozására kell fordítani, amely egyfajta "ernyőszervezetként" tulajdonolja majd a három intézményt irányító GmbH-kat (Kft-ket). Bizonyos tevékenységek - mint például a műhelyek és a marketing - közössé válnak, s a finanszírozó ettől a lépéstől mintegy évi 10 millió eurós megtakarítást remél.

A három intézmény - amelyeket egy-egy csúcsvezető önállóan irányít majd - mindezeken túl teljes önállóságot élvez majd, ugyanakkor nem egymás konkurenseiként, hanem egymás partnereiként kell viselkedniük. Az egyes színházak arculata a képviselt repertoárt is megszabja: a reprezentatív Staatsoperben lesznek hallhatóak a barokk és a klasszikus operák, a Deutsche Oper pedig a romantikus és a modern operák otthona lesz.