Emőke

Járatlan utakon a Brass in the Five

2003.07.12. 00:00

Programkereső

Kemény fába vágta a fejszéjét a hazai kortárs zenét is gyakran játszó rézfúvós zenekar, a Brass in the Five, amely a barokk zene elkötelezettje is. Saját kiadásban jelenik meg ősszel az a CD-jük, amelyik egyedülálló a maga nemében.

Händel áriákat írtak át fúvósötösre, ezek többségét Kertesi Ingrid énekli, a kisebbik részét pedig Kincses Veronika. Rézfúvós kvintet eddig még soha nem szólaltatta meg ezeket a műveket. Igaz - ahogy azt a lemezre kerülő összes számot hangszerelő Tóth Tamás, a zenekar egyik trombitása elmondta -, a fennmaradt kották alapján az is elmondható, hogy a szerző idejében akár el is hangozhatott volna a muzsika ilyen felállásban is.

A zenekar alig több mint tíz évvel ezelőtt teljesen véletlenül, tanári felhívásra állt össze először. Most még mindig fiatal együttesnek mondhatja magát a Vajda Gergely művészeti vezetővel kiegészült társaság, amely II. Erzsébet, angol királynő látogatásakor a neves vendég kérésére - rézfúvós zenét szeretne hallgatni - még zeneakadémiai növendékként adta első koncertjét. Azóta készültek rádiófelvételeik, megjelentek önálló (The Glory of the Brass, Láncolatok) és Kováts Kolossal valamint Vukán Györggyel közös CD-ik; együtt dolgoztak Eötvös Péterrel (a Három nővér című operában) Csevlek Etelkával és Gregor Józseffel.

Az idén hetedik alkalommal tartják meg - a Művészetek Völgye Fesztivál keretén belül - a Rézkapo(l)cs nevű táborukat Vigántpetenden, ahol a fiatal rézfúvósokat oktatják. Ottani tevékenységüket megirigyelték Tiszavasváriban, mert augusztus 22-étől már ott tartanak egyhetes oktatást, és a tábor köré kis fesztivált is szervez a város.