Bernát, Felícia

Örömkoncert a Hősök terén

2003.07.14. 00:00

Programkereső

Örömkoncert címmel Európa eddigi legnagyobb kórushangversenyét rendezik meg a Hősök terén augusztus 19-én este, a kormány döntése nyomán.

A koncerten a legjobbak közül kiválogatott honi gyerek- és felnőttkórusok, valamint hivatásos együttesek tesznek tanúbizonyságot a hazai kórusélet kiemelkedő színvonaláról és a Kodály-módszer eredményeiről – közölték a szervezők. A fellépők között lesz két határon túli együttes is, a Kolozsvári Magyar Opera és a Partiumi Keresztény Egyetem kórusa. A hangszeres kíséretet a leghosszabb ideje működő magyar amatőr ifjúsági együttes, az 1954-ben alapított Szent István Király Szimfonikus Zenekar adja Záborszky Kálmán vezényletével. A rendezvényre százezres közönséget várnak.

A hangversenynek hozzávetőleg négyezer-ötszáz szereplője lesz – tudtuk meg a program igazgatójától. Papp György érdeklődésünkre elmondta: a százhárom meghívott kórus négyezer, a zenekar kétszázötven tagból áll majd, és a technikai-kiszolgáló személyzet létszáma is eléri a kétszázötvenet. Az énekeseket és a zenészeket a tér teljes szélességében megépítendő színpadon helyezik el, a publikum részint a téren, részint pedig az Andrássy úton és a Dózsa György úton kap helyet. A megakoncert – amelyet az MTV és a Duna Televízió egyenesben közvetít – fény- és tűzijátékkal zárul.

A műsorban először a Himnusz hangzik el, majd – egyebek között – Beethoven István királyának nyitánya, Európa Himnusza, Kodály Zoltán Budavári Te Deuma, Berlioz Te Deuma és a Hol vagy, István király? című népének; a műsort a Rákóczi-indulóval zárják. A Kórusok Országos Tanácsának javaslata alapján kiválasztott fellépők között lesz – más kiváló karok mellett – a budapesti Anima kórus, a nagykanizsai Szivárvány Kamarakórus, a jászberényi Lehel Vezér Gimnázium vegyes kara, a Debreceni Református Kollégium Kantusa, a szegedi Rókus Gyermekkar és a várpalotai Bányász Kórus. A Hősök terére jön a gyöngyösi Cantus Corvinus vegyes kar, a mezőtúri Teleki Blanka Gimnázium és Szakközépiskola Kollégium vegyes kara.