Emőke

Zempléni Művészeti Napok

2003.07.22. 00:00

Programkereső

Tizenkettedeik alkalommal tartják meg augusztus 16. és 23. között a Zempléni Művészeti Napokat az Antenna Hungária támogatásával. A fesztivál több településen kínál összművészeti jelleget öltő programokat, jóllehet továbbra is a Rolla János vezette Liszt Ferenc Kamarazenekar a házigazda.

Merényi Judit fesztiváligazgatótól megtudtuk, a hagyományos nyitókoncertet augusztus 16-án este a Matáv Szimfonikusok adják a X. Nemzetközi Karmesterverseny egyik nyertese, a svéd Eric Solen vezényletével a pataki Rákóczi-vár udvarán. A Liszt Ferenc Kamarazenekar első alkalommal augusztus 19-én ugyanott ad hangversenyt, amelyen a többszörös versenygyőztes két fiatal hegedűművész, Kelemen Barnabás és Kokas Katalin lesz a szólista. Második alkalommal 23-án a pataki református templomban játszanak a német Matthias Kirschnereit zongoraművész közreműködésével. A kamarazenekar néhány tagja külön is föllép: augusztus 21-én a füzérradványi Károlyi-kastélyban játszanak.

A fesztivál zenei programjában közreműködik még egyebek között a Cantemus Gyerekkórus, az Esterházy Ensemble és a Magyar Hárfaduó is. Különleges eseménynek ígérkezik augusztus 20-án a szlovákiai Borsiban, a Rákóczi-szülőházban tartandó koncert a Lavotta Kamarazenekar közreműködésével. Az eseményt éppúgy a Rákóczi-szabadságharc 300. évfordulója alkalmából rendezik, mint ugyanezen a napon a kassai Rodostó-házban a Budaörsi Játékszín előadását, amelyen Tóth Máté Miklós Rodostó című darabját láthatja a közönség. Ha már a dramatikus előadásoknál tartunk: a Budapest Bábszínház augusztus 22-én este Sárospatakon mutatja be Mozart Varázsfuvoláját. Ezen a napon Tolcsván David Yengibarjan harmonikaművész ad koncertet, Szerencsen pedig a Csepeli Szent Efrém (bizánci) Kórus lép fel. Augusztus 17-én tartják a kedvelt hajókirándulást a Bodrogon Tokajba, ahol Pertis Zsuzsa és Róbert György csembaló-blockflöte duója csendül fel.

A kiállítási programban a többi között Patakon Szyksznian Vanda grafikus tárlata, a művelődési házban hollóházi porcelánkiállítás látható. Sátoraljaújhelyen, a piarista templomban Schmal Károly szobrász állít ki, a kőkapui Károlyi-vadászkastélyban a II. Nemzetközi Pocelánművész-projekt termése kerül közszemlére.