Gábor, Karina, Ders

Harmincéves a gitárfesztivál

2003.08.04. 00:00

Programkereső

Az idén augusztus 10-18. között sorra kerülő, immár tizenötödik alkalmommal megrendezett esztergomi Szendrey-Karper László Nemzetközi Gitárfesztivál a gitárművészet egyik világszerte ismert és elismert rendezvénysorozata.
228030cf-b6da-4092-b142-86bfed6de11d

Három évtizeddel ezelőtt a Szendrey-Karper László Nemzetközi Gitárfesztivál világelsőnek számított - azelőtt sehol másutt nem rendeztek Azóta persze nagyot fordult a világ, de az esztergomi fesztivál ma is az egyik legnevesebb gitárünnepnek számít szerte a világon. A fesztivál profilja az idők során a kornak megfelelően megváltozott, de legfőbb célja ma is a gitárművészet megismertetése és a fiatal tehetségek támogatása. A csak erre az alkalomra egybegyűlt nemzetközi gitárzenekar Török Géza, az Operaház karnagya vezetésével adja a fesztivál zárókoncertjét a Bazilikában. A zenekarnak olyan neves zeneszerzők írtak műveket, mint Farkas Ferenc, Kocsár Miklós, Hollós Máté, Madarász Iván,
vagy külföldről Leo Brouwer (Kuba) és Jana Obrovska (Csehország)

A délelőtti órákban eloadások és mesterkurzusok folynak neves hazai és külföldi művészek vezetésével, esténként a koncerteken híres szólisták és versenygyőztes fiatal tehetségek mutatkoznak be. Ebben az évben több kamarakoncertre is sor kerül, ahol a gitárt más hangszerekkel csoportosítva hallhatjuk - a fesztivál az idén tíz országából fogad művészvendégeket.

A fesztivál részletes programja az alábbi linken érhető el.