Benedek

Kodály költözik

2003.08.07. 00:00

Programkereső

A zeneszerzőről készült egyetlen fővárosi egész alakos köztéri alkotás, amely most a Bécsi kapu melletti Európa parkban áll, még az idén a Várszínház melletti Püspökkertbe kerül – értesültünk. Az elhatározást a Városháza és a Budavári Önkormányzat is támogatta.

A főváros köztéri szobraiért felelős Budapest Galéria illetékese, Szilágyi András érdeklődésünkre elmondta: a Varga Imre jegyezte Kodály-szobor felállításakor, 1982-ben még jó helyszínnek tűnt az Európa park. Utóbb azonban kiderült, nem az. A tér kiesik a Várba tartók látóköréből, így az alkotásban jószerivel csak a célra tartók gyönyörködhetnek. De ők is egyre kevésbé, az eldugott ligetben az ötnegyedes (egy méter hetvencentis) bronz mű ugyanis lassan, de biztosan elkezdett pusztulni; a szobrot összefújkálták, kezéből ellopták a mezeivirág-csokrot, a köré telepített rácselemek legtöbbje is hiányzik. A Püspökkert kétségtelenül méltóbb és biztonságosabb hely lesz, sokkal többen látogatják, a mű szem előtt lesz – jegyezte meg Szilágyi.

A szórófestéket erre képzett szakemberek távolítják el az áthelyezés előtt, a csokrot maga az alkotó pótolja. A terv szerint Kodály hosszú mészkőpadon ül majd a Püspökkertben, úgy, hogy mellé lehessen telepedni. A talapzatot, és a pihenőhelyet csak finom jelzés választja majd el egymástól. A költöztetés, és minden, ami azzal jár, bruttó hárommillió forintba kerül. Az Európa parkban – azon kívül persze, hogy szegényebb lesz egy szoborral – nem várható különösebb változás; a mű előtti térburkolatot meghagyják.