Klaudia

A BMG Classics lett Harnoncourt új kiadója

2003.08.09. 00:00

Programkereső

Nikolaus Harnoncourt, a historizmus egykori fenegyereke nem sokáig maradt kiadó nélkül: bár a Teldec beolvadását követően tavaly szakított a Warnerrel, nemrég egy négyéves szerződést írt alá a BMG-vel.
e7c55ca1-0353-4d80-85a6-a955d632723e

Akármilyen nehéz idők is járnak a klasszikus zenei lemezpiacra, úgy látszik, egy Harnoncourt-formátumú muzsikus még mindig vonzó célpont. A Concentus Musicus Wien alapítója több mint három évtizeden át a Teldec egyik legsikeresebb előadójának bizonyult, legutóbbi felvételét is - a Beethoven-zongoraversenyek Pierre-Laurent Aimard szólójával - világszerte kedvező kritikák kísérték.

A BMG lépése meglepő, hiszen a cég az utóbbi években egyre kisebb súlyt helyezett a klasszikus zenei piacon való megjelenésre. A következő négy év alatt a BMG tíz felvételt tervez kiadni a karmesterrel, amelyek közül az első három már készen is van: Bruckner IX. szimfóniájának élő felvétele a tavaly Salzburgi Fesztiválról, Smetana Ma vlast című opusza - mindettőn a Bécsi Filharmonikus Zenekar játszik - valamint egy Bartók-lemez a Chamber Orchestra of Europe közreműködésével. A további tervek közt szerepel egy Verdi Requiem is, szintén a bécsiek élén.