József, Bánk

Egy zenén túli utazás…

2003.08.11. 00:00

Programkereső

Vásáry Tamás ma 70 éves. Az évforduló alkalmából nemrégiben Várbíró Judit készített portréműsort a zongorista-karmesterrel , amely szombaton már látható is az m2 esti műsorában. Az alábbiakban a portré alkotója osztja meg impressszióit olvasóinkkal.

Vásáry Tamás mesél. Ahogy annakidején a Zenén túl… sorozatban - melyet 1996-ban egy éven át volt szerencsém vele készíteni - Schubertről, Lisztről, Mozartról, Beethovenről, belebújva bőrükbe, szinte átlényegülve, megértve és megértetve sorsuk és zenéjük összefüggéseit. Talán ez a titka Vásáry Tamásnak: a tökéletes átélés képessége zongorázás, vezénylés, zenei előadások, emberi kapcsolatok, egész élete minden mozzanatában.

A műveket ugyanolyan intenzitással éli át, mint gyerekkorát: a csodagyerek éveit Debrecenben, a református püspök nagyapa példamutató alakját, a zenére való ráismerés első pillanatait, az első koncertek izgalmait 8 évesen, a háború szörnyű és meghatóan tragikomikus kalandjait, s a család történelmi fordulatoktól hányattatott sorsát a miniszteri, államtitkári pozícióktól a kitelepítésig, a börtönig. A zeneakadémiai tanulmányokat Hernádi Lajosnál és Kodálynál! Kodály Zoltán a nagy találkozás Vásáry Tamás életében, a „mesterrel”, a guruval, ki időben felismervén ebben a gyerek-emberben a tehetséget, a legnehezebb helyzetekben is mellette állt, óvta és irányította – nem megkönnyítve a reá kiszabott utat, de feladatokat, mércét adva a művésszé és emberré-váláshoz.

2197b91b-44e4-48b1-a82b-ce09edbc7d03

Mesél Liszt Ferencről, a mágusról, aki egész életében minden fontos pillanatban jelen volt művei által, s irányító szerepe volt a fordulópontoknál: a pályázati koncerten, a nagy nemzetközi versenyeken át a legjelentősebb fellépésekig. „Valami misztikus módon össze vagyunk kapcsolva. Ő az a zeneszerző, akivel a túlvilágon szeretnék találkozni.” Ezt elhihetjük neki, hiszen Vásáry Tamás szabadon jár át földi és földöntúli mezsgyék között.

Kodály a „teljes ember”: a szellemi, fizikai és lelki értelemben egészséges, alkotóképes embert szerette látni. Vásáry Tamás a teljességre törekszik minden területen élete során, nem kevesebb az életprogramja. Gyermekien tiszta szeméből árad a minden iránt érdeklődő, tudni vágyó, tenni akaró alkotó ember energiája, - szavaiból árad 70 év bölcsessége, és még valami, ami nélkül nincs teljes ember: a szeretet.

Egy zenén túli utazás...
aug. 16., szombat, m2, 21:05
Szerkesztő-riporter: Várbíró Judit
Rendező: Kecskés G. László