Beáta, Izolda, Lea

Német vagy oszták volt Mozart?

2003.08.11. 00:00

Programkereső

A kérdés butaságnak tűnik, pedig nemrégiben egy televíziós műsor kapcsán a kérdés komoly hullámokat vert fel Ausztriában - még a németországi osztrák nagykövet is állást foglalt e rendkívül fontos ügyben.
b85e6e98-963f-41ee-a097-dc2992ffe528

A bomba akkor robbant, amikor a ZDF német televízió egy közönségszavazásos műsorához összeállította és nyilvánosságra hozta a "300 legnagyobb német" nevét - s a listán a salzburgi mester neve is szerepelt.

Több se kellett az osztrákoknak: a Kronenzeitung előbb költői kérdést tett fel olvasóinak ("Mióta német Mozart?"), majd címoldalon, öles betűkkel tudatta a készülő nemzeti tragédiát: "A németek a mi Mozartunkat akarják!". A Kurier - csak némileg szelídebben - tudatos provokációról beszélt. Chrstian Prosl, Ausztria németországi nagykövete pedig "megfontolatlan nacionalizmusról" beszélt Berlinben.

Guido Knopp, a ZDF szerkesztője így védekezett: "Mi a történelmi német birodalom határait és az elsődlegesen beszélt nyelvet vettük figyelembe a lista összeállításakor. A múlt századi Brockhaus-lexikonban Mozart németként szerepel, sőt Mozart maga is "teutscher"-ként identifikálta magát - miért nem tarthatjuk akkor mi is az egyik legnagyobb németnek?"