József, Bánk

Zempléni Művészeti Fesztivál: dzsessztől a komolyzenéig

2003.08.15. 00:00

Programkereső

Holnap este a sárospataki Rákóczi-vár udvarán megkezdődik a Zempléni Művészeti Napok idei programsorozata, amelynek a Magyar Hírlap is támogatója. A nyitókoncerten a Matáv Szimfonikus Zenekar – Eric Solén svéd karmester vezényletével – Rossini, Brahms és Beethoven műveit játssza. A zempléni városok mellett kistelepüléseket is integráló, magyar–szlovák regionális együttműködésen alapuló fesztivál ma már az Európai Unió kulturális irányelveinek is megfelel.

Harsányi László, a Nemzeti Kulturális Alapprogram elnöke úgy látja, a Zempléni Művészeti Napok "nem csupán egy a jó helyre kerülő támogatások közül, hanem olyan kultúrtörténelem, amire az NKA is büszke lehet.”

Regionális együttműködés

Rolla János, a fesztivál házigazdája, a Liszt Ferenc Kamarazenekar vezetője szerint a művészeti napok "minden nehézség ellenére is egyértelműen sikertörténet, hiszen komoly szakmai tekintélyt vívott ki magának.” Rolla János nagyon fontosnak tartja, hogy az idén tizenkettedszer megrendezett kulturális programsorozat – a Zempléni Településszövetség közreműködésével – az egész régiót megmozdította. Évről évre egyre több helység kapcsolódik be, és a megvalósításban hosszabb ideje szlovák partnerekkel is együttműködnek. "Biztos vagyok benne, hogy a zempléni régió s benne a fesztivál szerepe az Európai Unióhoz való csatlakozással még inkább felértékelődik. Köszönettel tartozunk az Antenna Hungáriának, amely 1992-ben mellénk állt, s azóta is főtámogatója a Zempléni Művészeti Napoknak” – mondja a nemzetközi hírű hegedűművész.

Negyven év a koncertpódiumon

A Liszt Ferenc Kamarazenekar számára az idei zempléni fesztivál azért is különleges, mert az együttes jubilál: idén ünnepli negyvenedik születésnapját. "Sándor Frigyes keze alatt ismertük meg a zenekari játék alapjait, és amikor a Zeneakadémián megalapítottuk a magunk együttesét, kértük, hogy tanítson minket továbbra is, ő pedig mesterünk lett másfél évtizedre” – idézi fel a kezdeteket Rolla János. "Frici bácsi útmutatásait, intelmeit ma is szinte naponta idézzük fel a próbákon, művészi tapasztalataiból felmérhetetlenül sokat tanultunk. És ami talán a legfontosabb: a zene szeretetére nevelt bennünket, s ebben a hosszú házasságban mindmáig ez tartja össze a társaságot” – mondja Rolla. Az 1963-as alapítók közül egyébként mára csak néhányan – Weisz Zsuzsa, Kostyál Kálmán, Lovas György, Rolla János – maradtak az együttesben. Évek óta tudatosan építik a saját utánpótlásukat, szívesen hívnak maguk közé fiatalokat. Rolla elismeri, a kilencvenes években volt olyan időszak, amikor megfordult a fejükben, hogy szép csendben hagyják "kimúlni” a zenekart. Aztán mégis úgy döntöttek, hogy folytatják: "talán még tud profitálni belőlünk az a fiatal muzsikus, aki hozzánk kerül” – mondja Rolla.

Jereván és Buenos Aires dallamai

Bár a Zempléni Művészeti Napok repertoárjának középpontjában hagyományosan a komolyzene áll, idén a dzsessz és a world music kedvelői is különleges programok közül választhatnak (a teljes műsor megtalálható a fesztivál főtámogatójának honlapján, a www.ahrt.hu weboldalon). Augusztus 22-én a tolcsvai Ôs Kaján étteremben ad koncertet David Yengibarian harmonikaművész, aki szülőhazája, Örményország hagyományos melódiáit az argentin tangóval ötvözi, s ebből hoz létre nehezen összetéveszthető zenei világot. A húszas évei végén járó Yengibarian Jerevánban végezte tanulmányait, tizenkilenc évesen került Budapestre, s azt mondja, "a magyar kulturális pezsgés sokszínűsége” nélkül nem vált volna belőle igazi előadóművész. A világ első számú tangókomponistája, Astor Piazzolla életművét már Magyarországon, Halász Péter egyik formabontó színházi produkciójában ismerte meg, s azóta az eredeti Buenos Aires-i dallamoknak is elkötelezett híve. 1999-ben saját triót alapított, szólistaként is rendszeresen koncertezik, idén tavasszal pedig Frank Londonnal, a klezmerzene élő legendájával dolgozott együtt: közös lemezük épp a napokban jelent meg.

Gitár- és hárfamuzsika

Idén négy új település kapcsolódik be a fesztivál programjába. A Sárospataktól mindössze öt kilométerre található Bodrogolaszi katolikus templomában augusztus 23-án délután gitármuzsika szól majd, Straub Tamás és Draskóczy Zoltán elôadásában. Augusztus 19-én Taktabájon, a református templomban a Magyar Hárfaduó muzsikál. A Kisrozvágy község határában található Berzseny honfoglaláskori településen Lantos Zoltán, Horváth Kornél és a bolgár Stoyan Yankoulov world-dzsessz koncertjét rendezik augusztus 17-én. II. Rákóczi Ferenc szülôhelyén, a szlovákiai Borsiban a Lavotta Kamarazenekar ad hangversenyt augusztus 20-án délután.

Sárospataki rajzok

A Zempléni Művészeti Napok programja jó néhány kiállítást is magában foglal.
A sárospataki református templomban a fizikai és geometriai témákat kedvelô festôművész, Márton A. András és Vizsolyi János szobrászművész alkotásai láthatók. A Rákóczi-vár kávézója Márk András énekművész és grafikus Pataki rajzok című tárlatának ad otthont. Sátoraljaújhelyen Schmal Károly festményeit mutatják be a piarista templomban. A Lavotta-házban a második zempléni instrumentumkiállítást, míg a Kazinczy Múzeumban a Hódolat a nyelvújítónak című tárlatot rendezik meg. A közeli Kôkapun, a Károlyi-vadászkastélyban felavatják az Európa-szoborparkot, a tállyai Mailloth-kastélyban pedig a X. Közép-európai Művésztelep munkáit mutatják be.