Beáta, Izolda, Lea

Janus-arcú Liszt-művek

2003.08.18. 00:00

Programkereső

A Hungaroton Classic Janus-sorozatának eddig megjelent hat lemezéből ez már a második, amely Liszt-opuszokat mutat be – bár ezen a Liszt-életmű ismeretében kevés csodálkoznivaló akad.
e0427aca-f3f2-4e0e-a17f-d95f2c2ede6a

Míg az első Liszt-lemezen Király Csaba mutatta be a B-A-C-H fantázia és fúga és a Weinen, Klagen zongorára, illetve orgonára írt változatait, ezen a lemezen két szimfonikus költemény, az Orpheus és a Les Préludes eredeti nagyzenekari, és két zongorára átírt verzióit találjuk, sőt az előbbiből egy orgonaátirat is helyet kapott a korongon. Míg a más szerzők műveiből készített Liszt-átiratok nagy száma és jelentősége közismert, a saját művekből készített Liszt-átiratok már jóval kevésbé. Pedig ha ezek az átiratok nem is válhattak a koncertrepertoár szerves részévé, a kompozíciós eszközök tanulmányozásának szempontjából bizonyosan hasznosak: ritka jó alapanyagot kínálnak például a hangszerelés furfangjaiban elmélyülni szándékozók számára.

A felvételen hallható előadások nem okoznak majd különösebb megrázkódtatást senkinek sem: aligha akad idehaza Liszt-kedvelő, akinek ez lenne ez első találkozása az idős Ferencsik és az ÁHZ Orpheus- és Les Préludes-olvasatával. A Budapesti Zongorakettősről pedig érdemes megemlíteni, hogy nem az eredeti Liszt-átiratokat játsszák - azok ugyanis négy kézre készültek -, hanem az abból általuk készített, némileg gazdagabb kétzongorás változatot. Bár a szöveg autentikussága így némileg megkérdőjelezhető, Liszt habitusát ismerve bátran állíthatjuk: a szerzőnek valószínűleg eszébe sem jutott volna tiltakozni...

Liszt: Orpheus, Les Préludes
Budapesti Zongorakettős, Margittay Sándor, ÁHZ, Ferencsik János
Hungaroton 2003