Emőke

38. Budapesti Nemzetközi Zenei Verseny - Nemzetközi Fuvolaverseny

2003.08.29. 00:00

Programkereső

A Hungarofest Kht. által szervezett 38. Budapesti Nemzetközi Verseny keretében idén Nemzetközi Fuvolaversenyre kerül sor szeptember 1-14. között a budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián. Összesen 33 ország 134 versenyzője méri össze tudását két héten keresztül, a selejtezőtől a döntőig.
17d07053-1865-49bb-81f8-eb4a23890b4d

A legtöbben, 25-en hazai versenyzők, de szép számmal érkeztek a magasan jegyzett megmérettetésre Japánból, Dél-Koreából, az USA-ból, Franciaországból is. Az első díjas bruttó 4.000 dollárt vihet haza, a különdíjak között egy mesteri ezüstfuvola és egy tavaszi koncertmeghívás is szerepel. A verseny során az ifjú zenészeknek a döntővel együtt összesen kilenc, igen technikás mű előadásmódjával kell bizonyítaniuk.

Az izgalmasnak ígérkező döntőbe hat versenyző kerülhet be. A verseny győztesei 2003. szeptember 14-én, vasárnap este az ünnepélyes díjkiosztás után gálakoncertet adnak a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Nagytermében. A tíztagú nemzetközi zsűri tagjai a fuvola igazi szakértői, a zsűri elnöke Kovács Lóránt. A szeptember 1-i hétfői nyitóhangversenyen az olasz Davide Formisano lép fel, akinek karrierjét egy évtizeddel ezelőtti budapesti győzelme alapozta meg. A másik szólista Kokas Katalin hegedűművész, aki a tavalyi, hegedűre kiírt Nemzetközi Zenei Verseny győztese. Közösen adnak elő Mozart-műveket, kísér az Erkel Ferenc Kamarazenekar Áldor Lili vezetésével.