Sándor, Ede

Haydn Eszterházán - zenei fesztivál

2003.08.29. 00:00

Programkereső

A Magyar Haydn Társaság szervezésében idén hatodik alkalommal rendezik meg a Haydn Eszterházán elnevezésű zenei fesztivált a fertődi Esterházy-kastélyban.
8f535fe3-dfec-499e-b646-b0c160c944a5

Malina János, a Társaság elnöke elmondta: az augusztus 30-tól szeptember 7-ig tartó eseményt követően Schiff András és barátai koncerteznek a felújítás alatt álló kastélyban. Az 1998-ban útjára indított fesztivállal az 1760-as évek és az azt követő évtizedek magyarországi zenei életét szeretnék bemutatni.

A Haydn Eszterházán koncertsorozatot a világ jelenleg legnépszerűbb régizenei zenekara, az Il Giardino Armonico együttes nyitja meg. Hallható lesz továbbá Malcolm Bilson fortepiano-mester, a Festetics vonósnégyes, a német–magyar összeállítású Campanile együttes, az Esterházy Ensemble, a Jánosi együttes, az Orfeo zenekar, valamint Rosemary Hardy (szoprán), Paulik László (hegedű) is.

Strém Kálmán, a Schiff András és barátai című koncertsorozat szervezője elmondta: 1995-ben kezdték el „feléleszteni” a hagyományos fertődi hangversenyeket. Akkor évente még csak 4 koncertet tudtak rendezni, idén már 54 hangverseny szórakoztatja a közönséget. Az idén útjára indított neves művészeket és barátait bemutató előadás-sorozatot a jövőben is folytatni kívánják. A tervek szerint 2004-ben Ránki Dezső, 2005-ben pedig Pauk György adna koncertet a kastély falai között.