Béla

Pusztamámor: a Bor és a Zene napjai

2003.08.29. 00:00

Programkereső

Krajcsovics János fogadótulajdonos, a rendezvény házigazdája és Fellegi Balázs operaénekes, a rendezvény művészeti vezetője ötlete nyomán kerül megrendezésre a „Pusztamámor” elnevezésű ötnapos program, amelynek célja, hogy a nagyközönséget annak a pillanatnak tegye részesévé, amelyben a minőségi borkultúra találkozóra hívja Magyarország páratlanul sokszínű, tehetségben bővelkedő zenei világát.

A helyszín mindehhez a Budapesttől 20 kilométernyire, az Etyeki-dombság lankáinak festői környezetében található pusztazámori kastély, amelynek nagy stiláris műgonddal felújított termei mellett a gyönyörű kastélypark szolgál a koncertek, előadások helyszínéül. A programsorozat másik nélkülözhetetlen részét képezik az itt felvonuló, a magyar borászat csúcsát képviselő pincészetek, amelyek az aktuális programokra való ráhangolódással állítják össze napi borkínálatukat, az asztali boroktól egészen a különleges ritkaságokig.

A délutánokat az örömzenélés jellemzi, a muzsikálást műfaj virtuóz szólista-képviselői kezdik, esténként a parkban a hazai etno-, világ-, popzenei spektrum legjelesebbjei lépnek fel (Budapest Klezmer Band, Besh o Drom, Eclectic Gipsy Band, Hot Jazz Band), majd a kastélyteremben – éjfél körül, gyertyafénynél – egy-egy klasszikus kamarazenei koncert vagy jazzelőadás hallható. A rendezvénysorozat színességét tovább fokozza két színházi esemény: a teraszon előadásra kerülő örökzöld barokk opera (Pergolesi: Úrhatnám Szolgáló) historikus hangszerek kíséretében, valamint a friss Jászai-díjas Pintér Béla társulatának az elmúlt évadban nagy sikerrel játszott darabja, a Parasztopera szabadtéri változata. A program másik különleges színfoltját az éjszakai némafilm-vetítések jelentik a park ősfái alatt (a Magyar Filmarchívum jóvoltából) mozizongorista közreműködésével.