Klaudia

Magyar opera sikere Londonban

2003.09.01. 00:00

Programkereső

A Dorset Opera ötlete 28 éve született. Eredményeképpen évről évre Sherborne-i amatőr, zeneszeretőkből álló kórus és meghívott profi szólisták közös produkciói születnek, melyek a városka számára kiemelt ünnepet jelentenek.
5451283b-02b8-452b-ac22-7e18e980662e

Az eddigi előadások között Donizetti, Verdi, Bellini és Glinka operái szerepeltek. Rendhagyó módon ebben az évben egy magyar operára esett a választás, amely a Londoni Magyar Centrum munkatársainak is köszönhető, akik aktív szerepet vállaltak az előadás létrejöttében. Erkel Ferenc Hunyadi László című operája több szempontból is érdekes volt a szervezők számára.

Kertesi Ingrid, aki magyar szólistaként vett részt a darabban elmondta, a szervezőknek kihívást jelentett az opera eredeti nyelven való megszólaltatása, ezért Magyarországról hívtak énekeseket, akik betanították a szereplőknek a helyes kiejtést. Nehézséget jelentett az opera nemzeti jellege is, hiszen a brit közönség nem ismerte a mű történelmi hátterét, ezért a fesztivál megálmodói igyekeztek minél részletesebb szinopszist összeállítani a közönség számára.

“Megható volt az az érdeklődés, amely az opera hátterére, a történelmi szálak mégértésére irányult. Több öltöztető kérdezte tőlem, hogyan folytatódott történelmünk a opera által megidézett korszakban: kíváncsiak voltak Szilágyi Erzsébet sorsára.” Még a darab rendezőjének, Michael Beauchamp-nak is romantikus elképzelései voltak az opera által megelevenített korszakról, néhány szólistával való beszélgetés után azonban tisztább képet tudott kialakítani a 15. századi Magyarországról.

Az előadásban egyébként a magyar szólistákon kívül – Kálmándi Mihály, Péter Cecília, Kertesi Ingrid, Haramza László, Massányi Viktor, Farkas Rose-Marie, Xavier Rivadeneira, Kovács Pál – a karmesternek, Dominic Wheelernek is voltak magyar kötődései, hiszen néhány évvel ezelőtt Mihály András mellett tanulhatott Budapesten. Ezért sem véletlen, hogy az ifjú conductor a Covent Gardenben dolgozva azt tervezi, hogy egyszer a Bánk Bán-t vezényli majd.

Kertesi Ingrid Mária szerepét kapta meg a darabban. “Már a meghallgatás is élményt jelentett, hiszen Patrick Shelley, a Dorset Opera egyik atyja vezette a válogatást és döntött arról, kire van szüksége. Ez eltér az itthoni szokásoktól. Úgy éreztem ugyanis, csak az számított, amit ott és akkor tudtunk nyújtani. Ez a tény még fontosabbá tette nekem a előadás sikerét, s ezzel nem voltam egyedül. Ritkán érezni ezt a fajta lelkesedést; áthat a közönségre az a szenvedély, ami a színpadon történik: az öröm, hogy együtt énekelhettünk.”

Talán ez is közrejátszott abban, hogy Londonban, a Bloomsbury Színházban is műsorra tűzött előadásnak. óriási sikere volt. A zsúfolt nézőtér tapsvihara jó mutatta mindezt.

Magyar részről a szervezők arra törekedtek, hogy a magyar nyelven bemutatott opera felhívja a figyelmet a novemberben kezdődő, egy éven át tartó kulturális fesztiválra, mely a Magyar Magic nevet viseli, s amely igyekszik majd képet adni a magyar kultúra egészéről.