Gábor, Karina, Ders

Beindul a Fonó

2003.09.03. 00:00

Programkereső

Bár a nyár elején csődközelbe került Fonó Budai Zeneház egyelőre csak a sebtében beígért támogatás felét kapta meg, a Dobrudzsa Fesztivállal csütörtökön elkezdődik a kulturális központ idei évadja.

Anyagi gondokkal küszködött a Fonó Budai Zeneház. A fővárosi önkormányzat, valamint a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) június 28-án azt ígérte: fejenként 7-7 millió forintnyi gyorssegéllyel átlendítik a holtponton az anyagi nehézségekkel küszködő intézményt. A főváros augusztus 18-án eleget is tett a korábban ígérteknek, ám a NKÖM – adminisztrációs nehézségekre hivatkozva – egyelőre nem utalta át a pénzt – tájékoztatta lapunkat H. Magyar Kornél, a zeneház sajtószóvivője. A NKÖM sajtóirodáján elmondták: a késlekedés oka, hogy a zeneház és a minisztérium között kötendő szerződésből – a Fonó részéről – hiányzik néhány adat. Amennyiben a kiegészítések megérkeznek, néhány napon belül a minisztérium támogatásával is számolhat a kulturális centrum.

A kelenföldi zeneműhely megközelítőleg 40 millió forintnyi adósságot halmozott fel az utóbbi években. A restancia egyrészt a be nem fizetett közüzemi számlákból, másrészt a Fonó Records tartozásaiból tevődik össze. Igaz, kinnlevőségeik is vannak – külföldi és hazai lemezkereskedők mintegy 15 millió forinttal tartoznak a zeneműkiadónak, s nagyjából 10 millió forintnyi, pályázat útján elnyert pénz folyósításával késlekednek a különféle hivatalok, alapítványok. Csakhogy ez utóbbi támogatások, még ha előbb-utóbb meg is érkeznek a Fonó bankszámlájára, nem fordíthatók köztartozások törlesztésére, csakúgy, mint a zeneház egyéb üzemeltetési költségeire sem. Bár a fővárostól beérkező pénz elegendő ahhoz, hogy a legsürgősebb adósságokat törlesszék, s hozzálássanak a programok szervezéséhez, a szintén a kulturális centrumhoz tartozó Fonó Records jövője továbbra is bizonytalan. A kiadó egyébként idáig 120 lemezt jelentetett meg a világ tizenhét országában. A Fonónak egyébként mintegy 30 millió forintra lenne – éves szinten – szüksége arra, hogy zökkenőmentesen üzemelhessen, s folytathassa a jelenleg tizenhatodik darabnál tartó, negyvenrészesre tervezett, Új Pátria című, népzenei gyűjtésekből álló sorozatot.

A csütörtöki nyitóprogramként meghirdetett Dobrudzsa Fesztivál az előző években megrendezett Makedón és Trák Fesztiválok folytatása. E tájegység nagyobbrészt román, kisebbrészt bolgár területen található. A román „színeket” a Cerbul de Aur és a Baladele Deltei képviseli, míg bolgár részről a Martenica és a Várnai Szabadegyetem Akadémika csoportja lép fel hagyományőrző zenészekkel és énekesekkel. A magyar vonulatot a Vándor Vokál énekegyüttes, a Móc-Art, a Söndörgő zenekar, valamint a Jantra táncegyüttes jelenti. Szeptember 13-án a Fonó Kapunyitó Fesztiválon a Makám és a Vujicsics együttes, Farkas Zoltán, valamint a Szigony zenekar szerepel.