József, Bánk

Pályázni nehéz, de érdemes

2003.09.04. 00:00

Programkereső

A magyar kulturális szervezetek is pályázhatnak arra a 28 millió eurós - körülbelül 7.5 milliárd forintos - keretre, amelyet az EU Kultúra 2000 pályázat keretén belül írtak ki Brüsszelben. A támogatásra ugyanis nemcsak az EU tagországok, hanem a társult tagok is jogosultak lehetnek, amennyiben nyernek a pályáztatás során.

Erről számolt be Charles-Michel Geurts, az EU Bizottsága Magyarországi Delegációja politikai osztályvezetője Schneider Mártával, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) helyettes államtitkárával együtt a minisztériumban.

A helyettes államtitkár nem titkolta, hogy a pályázaton nem könnyű nyerni, ezért a tárca a Kultúr-Pont Irodával közösen felkészítő tanfolyamokat indított be. A háromnapos alapozó tréningek már elkezdődtek, és hamarosan megkezdődnek a pályázatírásra felkészítő tanfolyamok is, amelyek ugyan önköltségesek, de siker esetén euróra válhatók. A rövidtávú pályázatok beadási határideje október 30., a hosszútávúaké november 14. Az EU-ban közben értékelik az eddig beérkezett pályázatokat. Magyarországról 30 munka futott be; ennél több - de számszerűen nem jelzett - pályázatot csak Olaszország nyújtott be.

A 2004-es kiírások a kulturális örökségre koncentrálnak, de ettől függetlenül más területre is lehet pályázni. Az EU egyetlen kultúrát támogató kezdeményezésének legfontosabb feltétele az, hogy a jogi személynek számító kulturális szervezetek a határokon átnyúló, és az egyes országok közötti közös elemeket erősítsék. A Kultúra 2000 program ugyanis a különböző európai kulturális értékek megismertetését, a programok cseréjét, a sokszínűséget segíti elő. Mivel korábban - szükséges önrész híján - több magyar pályázat nem tudott hozzájutni az elnyert támogatáshoz, ezért az NKA a tervek szerint 120 millió forintos alapot különít el, hogy a hazai, vagy a határon túli nyertes magyar pályázatokat támogassa.