Emőke

Elkészül-e az összes Erkel opera CD-je?

2003.09.05. 00:00

Programkereső

Éliás Tibor operaénekes álma egyharmad részben megvalósulni látszik. A Kolozsvári Állami Magyar Opera ének- és zenekara a szólistákkal együtt megtanulta, és elkezdte CD-re venni a Brankovics György című operát, amelyik immár a harmadik abban a sorban, amelynek végeredményeként mind a kilenc Erkel opera CD-re kerülne.

Az István király és a Bátori Mária dupla albuma már megjelent, következik a Brankovics György, feltéve, hogy sikerül megszerezni hozzá a szükséges pénzt. Aki - az operaénekesi pályáját Debrecenben kezdő - Éliást ismeri, azt mondja, biztosan összejön a hiányzó összeg. Azonban az eddigi korongokat - miniszteri keretből származó, de egy korong kiadását csak töredékében fedező kétmillió forintot leszámítva - a saját pénzéből fedező énekes még indulása előtt is kölcsönök után telefonált. Bármennyire is bízik a kilenc opera megjelentetésében, egyelőre "üzlet"társak és terjesztési partnerek után kutat. Hétköznapi bevételét, a lemezkiadáshoz szükséges szponzorációt egy liliomféle növény, az aloé vera anyagából előállított termékek forgalmazásából teremti meg.

A számtalan külföldi fellépésre is felkért Éliás Tibor határpontra érkezett. Saját bőrén érzi, hogyan omlott össze a lemezpiac. Azoknak a kereskedőknek a nagy része, akik a bizományba átvett lemezeit eladták, súlyos összegekkel tartoznak neki, és miközben bevételei csökkennek, a lemezkiadásra fordított költségek csak nőnek.

Ő maga teszi fel az obligát kérdést, hogy akkor miért csinálja, ha az egész, tiszta ráfizetés. Nem azért, mert abból él, hogy a hétvégén zárva tart, hanem mert - mint mondja - a hálás utókor kötelessége, hogy legnagyobb zeneköltőnk összes műve eredeti partitúrával jelenjen meg. Az eddig felvett, itthon népszerű Erkel operák ugyanis magukon viselik a 60-as, 70-es évek nyomait. Akkoriban nem csak a szövegkönyvhöz nyúltak hozzá, hanem a zenéhez is, pedig egy olyan kvalitásokkal rendelkező zeneszerző, mint Erkel, igazán tudhatta, hogy mit ír le.