Gábor, Karina, Ders

Verbunkos, a Nemzeti Tánc születése

2003.09.05. 00:00

Programkereső

A Magyar Állami Népi Együttes új bemutatója a magyar nemzeti romantika és öntudatra ébredés korszakába kalauzol. A színpadon a cigányzenekar és a tánckar azt a fontos kultúrtörténeti pillanatot eleveníti meg, amikor a kor politikai és társadalmi akaratának megfelelően a verbunk és a csárdás a magyar zene és tánc új irányzataként terjedt el.
9097a5d2-3963-4130-bea2-eddf983beb6c

A műsor a mára világszerte ismert és elismert tánctípusainkat kialakulásuktól kiteljesedésükig követi nyomon. A választott zenék és táncok több esetben töredékesen, egymástól elválva, más funkciókban maradtak fenn a hagyományban, így a Verbunkos című előadás a fantáziát megmozgató alkotói munka nyomán született. Az ábrázolt időszak legjellemzőbb szórakoztató és tánczenei formációját a cigányzenekarok jelentették, ezért az előadásban az együttes hasonló jellegű zenekara hangsúlyos szerepet játszik: a táncok kíséretén kívül önálló koncertdarabokat is előad.

A bemutatóra 2003. szeptember 14-én, 19 órakor kerül sor a II. Keszthelyi Táncpanoráma keretében, a Balaton Kongresszusi Központban (Keszthely, Fő tér 1.)