Emőke

Egy fuvolás lány Debrecenből

2003.09.08. 00:00

Programkereső

Rózsa Katalin fuvolaművész lett idén nyáron az év zenekari muzsikusa Debrecenben. A Debreceni Filharmonikus Zenekar huszonhat éves szólamvezetőjét igazi zenészsereg veszi körül: testvérei is valamennyien hivatásszerűen foglalkoznak valamelyik hangszerrel.

- Hogyan kezdődött?

- Bár a családban szinte mindenki muzsikál, én vagyok az egyetlen fúvós, és ennek örülök. Legidősebb bátyám Miklós, ő hegedül, s vele jelenleg egy zenekarban is játszunk. Richárd csellóművész lett, most a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagja, húgom Rita, pedig szintén hegedűs, jelenleg Hannoverben tanul. Kicsi koromtól kezdve mindig zenét hallottam magam körül, s egymás eredményei mindannyiunkat ösztönöztek, gyakran trióztam is a két bátyámmal. Ami a fuvolát illeti: hét évesen kezdtem fuvolázni, a szakközépiskolát és az öt éves egyetemi tagozatot is Debrecenben végeztem, Tanáraim Wiltner Ágnes, Dr. Becsky Gáborné, Regős Imre, Gyöngyösi Zoltán és Matúz István voltak. Amikor a Debreceni Szimfonikus Zenekarban próbajátékot hirdettek habozás nélkül jelentkeztem és a számos pályázó közül végül rám esett a választás. Így már a diploma megszerzése előtt zenekari tag lehettem.

0bc65504-dc54-47d5-accf-50bf25736f09

- Mit jelent ez az elismerés számodra?

- Természetesen nagyon örülök neki, életem folyamán mindig jóleső érzés lesz, ha az eszembe jut. Az ember meg akar felelni az elvárásoknak, s a díj egy jelzés, hogy sikerült, egyszersmind kötelez, is arra folyamatosan minden próbán, minden koncerten továbbra is tudásom legjavát kell nyújtani. Szeretek ebben a zenekarban játszani. A továbblépés nem feltétlenül azt jelenti, hogy irány a főváros, aztán külföld! Mehetnék, de nem vágyom máshová. A családi háttér miatt is kötődök a városhoz: arra vágyom, hogy adva legyen a szakmai fejlődés lehetősége, s hogy ha szerényen bár, de meg lehessen élni a fizetésből. 5-10 év múlva egy országosan is elismert, kiváló debreceni zenekarban szeretném látni magam, szép feladatokkal mögöttem és előttem: olyan nívós koncertekkel, melyeken kiváló szólistákkal és karmesterekkel dolgozhatunk együtt. Emellett szólistaként is szeretnék minél többet játszani, s van még egy nagy vágyam: egy igazán jó saját fuvola...

- Mit játszol a legszívesebben?

- Leginkább a barokk zene áll közel hozzám, kivált Johann Sebastian Bach műveit tanulom és játszom nagy kedvvel. Díjat is nyertem annak idején a Bach-művek legjobb előadásáért az I. Országos Jeney Fuvolaversenyen. Természetesen játszottam és játszom kortárs zenét is, hiszen Matúz István növendékeként hamar megismerkedtem a 20. századi művekkel. Emellett sűrűn játszom operaelőadásokon is, ugyanis zenekarunk látja el a Csokonai Színház zenei feladatait.