Gábor, Karina, Ders

Ismerd meg... Érdemes!

2003.09.08. 00:00

Programkereső

Közérthető, érdekes, korszerű – divatos jelzők, de ezúttal megérdemeltek is. A Hungaroton új Ismerd meg című multimédiás sorozatának első kötete Beethoven legismertebb zenekari műveibe enged betekintést.
b0c398f9-1dae-40e1-959a-8c659cc1d984

Az Egmont nyitány, az V., VII., VIII., és IX. szimfónia, valamint a c-moll zongoraverseny és a hegedűverseny egy-egy tétele olyan legendás magyar művészek előadásában szólal meg, mint Fischer Annie, Kovács Dénes, Andor Éva, Szirmay Márta, Korondi György, Sólyom-Nagy Sándor, vagy Forrai Miklós. A Budapesti Kórust és a Magyar Állami Hangversenyzenekart Ferencsik János, a Magyar Rádió és Televízió Szimfonikus Zenekarát Heribert Esser vezényli.

Ez azonban csupán a CD egyik oldala. A kiadvány akkor kel igazán életre, ha a számítógépre telepítve CD-ROM-ként használjuk. A felsorolt zenei részletek így nem csak meghallgathatóak, hanem - ahogyan a sorozat címe ígéri - mélyebben meg is ismerhetőek. A tételek szerkesztési elve például nagyon plasztikusan kirajzolódik. Ha rákattintunk teszem azt a D-dúr hegedűverseny írásos ismertetőjében a sárga színnel kiemelt „főtéma” szóra, máris felcsendül a jól ismert dallam. Ez azt hiszem minden magyarázatnál többet ér! Ha pedig esetleg a fortissimo vagy a hangversenymester szó pontos jelentésére, vagy a brácsa felépítésére vagyunk kíváncsiak, a vajszínnel kiemelt szavakra klikkelve egy kis ablakban azonnal megjelenik az ismertető szöveg. A szerző életével és munkásságával, valamint a kiadványon szereplő művekkel kapcsolatosan felmerülő zenei szakkifejezések, előadók jegyzékét a több mint száz szócikkből álló szótár menüpont tartalmazza. Minden kifejezéshez rövid, lényegre törő magyarázat tartozik. Hogy jól megértettük, megjegyeztük-e mindazt, amiről a zenetörténeti és zeneelméleti ismertetők írnak, könnyen leellenőrizhetjük CD-n található kvízjáték segítségével.

A Lukin László szerkesztésében megjelent lemez menüpontjaira hasznosan klikkelhetnek elsősorban a zeneiskolások, zenei tagozatos általános iskolások, de korosztálytól függetlenül mindenki, aki úgy érzi, szeretne a gyönyörű zeneművek mélyére hatolni, felépítésüket, keletkezésük körülményeit is megismerni, s ezáltal még közelebb jutni hozzájuk. Vannak, akik szerint a zenei élmény spontaneitását nem szabad elvenni száraz tényekkel. Mások viszont jobban élvezik azt, amit értenek is. Számukra tesz ez a kiadvány hangversenykalauz szerepében is jó szolgálatot. A koncerttermi elhangzást persze nem pótolja, de előtte vagy utána elolvasva, részleteiben meghallgatva a tételeket az esti előadás is nagyobb élménnyé válhat.