József, Bánk

A rendház a zene szentélye lett

2003.09.09. 00:00

Programkereső

Az új és a régi tökéletes harmóniája valósult meg Sopronban A Liszt Ferenc Konferencia- és Kulturális Központ, valamint a Hűség-kút után újabb intézménnyel gyarapodott Sopron. Az ötszázharmincmillió forintos központi és önkormányzati támogatással létesített Horváth József Művészeti Iskolát a napokban vették birtokba a növendékek és a pedagógusok.

Nagy szó egy-egy új iskola átadása olyan időkben, amikor egyre-másra zárják be, vonják össze országszerte az oktatási intézményeket. A volt Erzsébet utcai zeneiskola épülete nemcsak életveszélyessé, de szűkössé is vált. A növendékek a város különböző helyein zenéltek, s megint máshol tanulták a szolfézst. Azt mindenki tudta, hogy innen menni kell. A kormánynak köszönhető az a négyszázmillió forintos elkülönített támogatás, amit Sopron új zeneiskolájának szavazott meg, s a pénzből határidőre sikerült befejezni a munkát. Az önkormányzat 130 millióval toldotta meg a központi támogatás összegét, hogy a soproni Józsa testvérek – Ágota és Dávid – papírra vetett tervei megvalósulhassanak az 1680-as évek táján épült jezsuita konviktus helyén. Az egykori lóistálló, raktár és magtár helyén tavaly áprilisban kezdődött meg a beruházás.

A tervezők és a kivitelezők egyetértettek a műemlékvédelmi szakemberekkel abban, hogy a rendház értékes műemlékeit meg kell őrizni. Hosszú időt vett igénybe a mennyezet gerendázatának helyreállítása, valamint a díszes ablakok megmentése. Restaurátorok, festők, kőszobrászok keze munkáját dicséri egyebek mellett a hangversenyterem páratlan szépségű mennyezete, vagy az eredetivel vetekedő falépcső. Az alagsorban egy római kori kutat találtak, amit egyelőre nem újítottak fel.

Nemrégiben a közgyűlés arról döntött, hogy a Soproni Zeneiskola új néven működjön: az egykori iskolaigazgató, Horváth József nevét viselje az intézmény. A harmincöt évig tevékenykedő soproni zenész alapította meg a város szimfonikus zenekarát, amelynek karnagya is volt. Mivel a jövőben a zeneoktatás mellett néptáncot is tanítanak, művészeti iskolává is vált a soproni intézmény.