Emőke

Placido Domingo a magyar nagykövettel lépett fel a washingtoni Operában

2003.09.09. 00:00

Programkereső

A washingtoni operaház életében immár hagyománynak számít, hogy a Denevér című Strauss mű előadása során a második felvonás közben, a báljelenet elején a színpadra szólítanak néhány hírességet.
4369271e-5271-41a0-a3eb-e3fdcb42e591

Legutóbb, a kilencvenes évek közepén például Giuliani akkori New York-i polgármestert építették be a jelenetbe. A múlt hétvégi, teltházas, háromezer ember előtt tartott operaeseményen jelen volt a washingtoni politikai, társadalmi élet krémje.

Placido Domingo a washingtoni operaház művészeti igazgatójaként ezúttal Simonyi András magyar nagykövetet invitálta a „bálba” az Egyesült Államok legfelsőbb bíróságának három tagjával, valamint az orosz nagykövettel együtt. Azon túl, hogy a Denevér című mű cselekményében vannak bizonyos magyar vonatkozások, az olasz karmester és énekes ez alkalommal egy Lehárt-dalt is beépített az előadásba, amelyet maga adott elő. Az operett egyik főszerepét alakító June Anderson operasztár pedig szintén egy Lehár művet adott elő – magyarul.

A washingtoni opera eme Denevér előadásáról tévéfelvételt is készítettek: az egyik országos csatorna Karácsonykor tűzi műsorára, s vélhetőleg amerikaiak milliói fogják majd látni ezt az erősen magyar vonatkozásúra sikeredett operaelőadást.