Irén, Írisz

Karnagyváltás a Kodály kórusnál

2003.09.10. 00:00

Programkereső

Új művészeti vezetővel kezdte az idei évadot a Debreceni Kodály Kórus. Erdei Péter, aki korábban néhány évig már állt a művészeti csoport élén, úgy véli: a kórusnak óriási szerepe van abban, hogy Debrecen a kortárs kórusmuzsika fellegvára lett az elmúlt évtizedekben. A karnagyváltás okairól Turi Gábor kultúráért felelős alpolgármester elmondta: Szabó Sípos Máté, a korábbi művészeti vezető, akinek vezényletével a hamarosan piacra kerülő Profán és szent című CD elkészült, az Operaházhoz szerződött.

Helyére olyan, Debrecen zenei hagyományait jól ismerő személyt kerestek, aki jól sáfárkodik a szellemi javakkal, és növeli a város zenei életének ismertségét. A 2004-es Bartók Béla Nemzetközi Kórusfesztiválra való felkészülés mellett idén a teljes Kodály-életművet CD-re énekli a kar. Terveiről szólva Erdei Péter elmondta: a Kodály kórusnak komoly esélye van arra, hogy egyedüli magyar együttesként meghívást kapjon 2005-ben Kyotóba, a kóruszene világszimpóziumára.
A kórus idén sokszínű programmal lép a közönség elé: október 30-án egy Magyarországon igen ritkán hallható művet, Arvo Pärt Misere című darabját tűzik műsorra Mozart Requiemje mellett. Honi színpadokon ugyancsak unikumnak számít Respighi
Lauda per la Nativita del Signore című darabja, ami január 15-én Puccini Messa di Gloriájával együtt hangzik fel, április 8-án pedig Bach Máté passiója kerül színre. Az első két koncerten Erdei Péter, a harmadikon Vashegyi György vezényel.
Október 1-jén a zenei világnap tiszteletére a Debreceni Filharmonikusokkal közösen Verdi Aidájának koncertváltozatát adják elő Kollár Imre vezényletével. Novemberben ugyancsak a filharmonikusokkal közös koncertet adnak Kobajasi Ken-Icsiró vezényletével, a nagyszabású hangversenyen Berlioz Fantasztikus Szimfóniája és XIII. zsoltára hangzik fel.