Emőke

Népzene és kortárs művészetek Kecskeméten

2003.09.10. 00:00

Programkereső

Tizenkilencedik alkalommal kerül megrendezésre a Kecskeméti Népzenei Találkozó, amely 1967 óta kínál találkozási lehetőséget a magyar népművészet és az ebből táplálkozó kortárs művészetek képviselőinek számára.
77bd8c4d-8d58-492c-89af-0cdd10d92818

A kapcsolódó rendezvények szeptember 13-án veszik kezdetüket a Bánszky Pál művészettörténész által rendezett és szeptember 21-ig látható Ifjú Népművészek Kiállításával a városi Művelődési Központban. A rendezvény keretén belül szeptember 17–21. között Népzenei Találkozóra kerül sor Kecskeméten.

Szeptember 18-án az Erdei Ferenc Művelődési Központban Népzenei est és Táncház várja a látogatókat, amely 19-én Népzenei Gálaesttel és Táncházzal folytatódik. Szeptember 19-20-án Örökség jelen időben, avagy mit kezdjünk a hagyománnyal? címmel szakmai konferencia kezdődik kutatóknak, egyetemi, főiskolai oktatóknak, a hagyományápolással és kultúraközvetítéssel foglalkozó szakembereknek és pedagógusoknak. A tanácskozás a néphagyomány jelenkori továbbélésének és továbbéltetésének a lehetőségeit vizsgálja.

Szeptember 19-21. között és október 10-11-én Népi Ének-mesterkurzus indul a kecskeméti Művelődési Házban ének-zene tanárok, népzenei együttes vezetők, kórusvezetők, énekesek, táncosok és minden érdeklődő részére. A mesterkurzuson résztvevők egy-egy tájegység vokális zenei anyagával, stílusával, előadásmódjával ismerkedhetnek meg hagyományőrző énekesek segítségével.

Az említett programokon kívül rendhagyó ének-zene órákra is sor kerül a kecskeméti iskolákban; valamint találkozó ideje alatt népzenei „Sokadalom”, kézműves mesterek vására és bemutatója, népművészeti és népzenei kiadványok börzéje várja az érdeklődőket a város Főterén.