Zsuzsanna

32. Debreceni Jazznapok

2003.09.12. 00:00

Programkereső

A leghosszabb folyamatos múltra visszatekintő magyarországi jazzfesztivált, a 70-es, 80-as években sok legendás koncertnek helyet adó Debreceni Jazznapokat az idén szeptember 26-28-án rendezik meg. A sokszínű programot nemzetközi kuratórium állította össze: a középpontban a jazz őshazája, az Egyesült Államok, illetve Magyarország jazzmuzsikája áll, a seregszemlére ennek jegyében amerikai és magyar muzsikusok kaptak meghívást.
8ef50e35-baa8-4015-b66e-49d0d33079c8

A magyar jazzfesztiválok gyakorlatában rendhagyó kezdeményezés, hogy az egyik estét teljes egészében egyetlen város, nevezetesen St. Louis zenei életének, mégpedig a blues muzsikának szentelik. A műsor sztárja várhatóan a rendkívüli hangi adottságokkal és előadói képességekkel rendelkező Kim Massie énekes lesz. A hatórás monstre programot éjszakai blues-session követi az amerikai és a magyar zenészek találkozásának jegyében. Ez az est nyitánya annak a több évre tervezett sorozatnak, amelyben a debreceni fesztivál az amerikai jazz történetében meghatározó szerepet játszó városok, New Orleans, Chicago és New York mai jazzéletét kívánja keresztmetszetben bemutatni.

A blues mellett természetesen a kortárs amerikai jazzmuzsika is megjelenik a fesztiválon, mégpedig két zongorista, a legendás hírű Andrew Hill és a fiatalabb korosztály népszerű muzsikusa, Jacky Terrasson képviseletében. A két neves művész meghívásával a debreceni fesztivál új gyakorlatot igyekszik meghonosítani: a jövőben csak olyan külföldi muzsikusokat kívánnak felléptetni, akik még nem jártak Magyarországon, s újat nyújtanak a hazai közönségnek.

A szervezők koncepciója arra irányul, hogy az amerikai eredetű jazz magyarországi megjelenésének sokféle, etnikai háttérhez is kötődő változatát mutassák be. Így hosszú idő után ismét fellép Debrecenben Szabados György, aki a MAKUZ zenekar élén a magyar népzenéből kiinduló nagy lélegzetű kompozíciókat szólaltat meg. Ugyancsak a magyar folklór bartóki feldolgozásának útját követi Mezei Szilárd fiatal vajdasági hegedűművész és kvartettje, míg Tűzkő Csaba szextettjének finoman hangszerelt zenéje a magyar népzene kodályi értelmezéséhez áll közelebb. Az etnikai identitású zenék sorába tartozik majd Babos Gyula Romani Project együttese, amely a cigány folklór és a jazz társítását példázza, míg a Nigun együttes zsidó-klezmer dallamokban és harmóniavilágban találta meg zenei gyökereit.

A 32. debreceni jazzfesztivál nemzedékek találkozóhelye is lesz. Ugyanazon a napon lép színpadra a Kossuth díjas Pege Aladár, a bőgő világhíres magyar virtuóza, illetve a hangszer új üdvöskéi, a Magyar Rádió jazzbőgő- és basszusgitár-versenyének győztesei, Lakatos „Pecek” Krisztián és Horváth „Plutó” József. Bemutatkozik a nyári bilbaói jazzverseny harmadik helyén végzett, tizenévesekből álló Next Generation is.

Az öt helyszínen lebonyolítandó Debreceni Jazznapok programjait számos kiegészítő esemény színesíti, köztük jazzlemez-borítókat bemutató kiállítás, művész-közönség találkozó, CD-dedikálás, hangszeres mesterkurzus, fórum a kortárs jazz irányzatairól, lemezbörze, jazzfilmek vetítése.