József, Bánk

A kultúra nincs válságban - Fischer Iván útinaplója Buenos Airesből

2003.09.12. 00:00

Programkereső

Mosolygósak, kedvesek az argentinok, kifejezetten kellemés az utcán sétálni. 12 millió ember lakik a varosban, elsősorban spanyolok es olaszok. Mesélik, hogy szörnyű gazdasági válságból lábalnak éppen kifelé, hogy az állam tönkrement, nem tudta a kölcsönöket visszafizetni, és hogy most mar nem egy, hanem három pesot ér egy dollár.

A kultúra nincs válságban. A legnehezebb években is tele voltak a koncertek, operaelődások. Az operaigazgató azt meséli, hogy mivel támogatásának értéke harmadára zsugorodott, nem tud külföldi énekeseket meghívni, viszont örül annak, hogy milyen sok jó fiatal argentin énekesre talált így rá. A koncertszervezőt sem viselte meg a gazdasági válság. Őszintén megírta bérletvásárlóinak, legyenek szívesek ne pesóban, hanem dollárban fizessenek, azaz háromszorosára emelte a jegyek árát. Az emberek kifizették, megértették, hogy a külföldi zenekarokat csak így lehet Buenos Airesbe elhívni.

Végre beléphettünk a legendás Teatro Colonba. Valóban gyönyörű, hatalmas színházterem, leginkább a párizsi operára, vagy a milánói Scalara hasonlít. 1908-ban épült, énekelt itt Saljapin, Caruso és több évig a kiváló magyar Mozart-tenor, Pataki Kálmán. A nézőtér háromszor olyan nagy, mint a mi Operaházunké, 3500 hely van itt. Ettől kissé megijedtem, de megnyugtattak, hogy eladtak a jegyeket.

Délelőtt nem tudtunk a helyszínen próbálni, mert a Martha Argerich fesztivál már lefoglalta a színháztermet, ki kellett buszoznunk az egyetem próbatermébe. Itt átjátszottuk a darabokat, este koncert előtt, már a Teatro Colonban tartottunk meg egy rövid próbát. A koncert fél kilenckor kezdődött. Sztravinszkij Kártyajáték és Bartók Táncszvit volt az első rész műsora, a zenekar nagyon jól játszott, annak ellenére, hogy meg kialvatlanok lehettek. A szünet után Schubert nagy C-dúr szimfóniája már fergeteges lendületű és hangulatú volt, a nagy siker után meséltek a helyi magyarok, hogy ez nagy dolog, mert itt általában nem nagyon lehet vastapsot hallani.