Klaudia

Bejelentették az ECHO Klassik 2003 díjazottjait

2003.09.14. 00:00

Programkereső

A "német Gramophone"-ként is emlegetett ECHO Klassik idei kitüntetettjeinek névsorát a szervezet hamburgi sajtótájékoztatóján hozták nyilvánosságra. Az ünnepélyes díjátadó ceremóniára az új dortmundi hangversenyteremben, 2003. október 26-án kerül sor.
e7c55ca1-0353-4d80-85a6-a955d632723e

Az év muzsikusa Nikolaus Harnoncourt, az év hangszeres művészei Arcadi Volodos, Maxim Vengerov, Mischa Maisky, Emmanuel Pahud, illetve Sabine Meyer, az év karmestere elismerésében pedig Sir Simon Rattle részesült. Az énekesek közül Vesselina Kasarova, illetve Salvator Licitra viheti haza a díjat. Életműdíjat kap Anneliese Rothenberger német opera- és operetténekesnő, s különdíjat kap a német államfő, Dr. Johannes Rau is, a német alapfokú zeneoktatás érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseképpen.

A lemezkiadók közül a legtöbb díjat az Universal Music és az EMI Classics vihette haza: előbbinek tíz, utóbbinak kilenc lemeze kapott kitüntetést. Díjat kapott mások mellett Daniel Barenboim Furtwängler II. szimfóniájának felvételéért és Anne-Sophie Mutter a Kurt Masur vezette New York-i Filharmonikusokkal készített Beethoven-hegedűversenyéért.