József, Bánk

Élénkülő orosz-magyar kulturális kapcsolatok

2003.09.18. 00:00

Programkereső

A Szentpétervár 300. évfordulója alkalmából szeptember 18-tól október 5. tartó Orosz Kulturális Hetektől a redszerváltás után drasztikusan visszeső és azóta is stagnáló orosz-magyar kulturális kapcsolatok újjáéledését várja kulturális minisztérium. Ezekben a napokban nem csak az orosz kultúra mutatkozhat be Budapesten, hanem a moszkvaiak is találkozhatnak a magyar művészettel.

Az Orosz Kulturális Hetek keretében kerül sor az Örökmozgóban és az Uránia Nemzeti Filmszínházban az Orosz Filmnapok vetítéseire. Szeptember 30-október 5-ig 21 játékfilmet, és több rendezői portréfilmet láthat a hazai közönség. A Merlin Színház a világhírű Derevo társulat: Szigetek a sodrásban című produkcióját látja vendégül. Két képzőművészeti kiállítás a kortárs orosz festészet és fotóművészet alkotásaiba enged bepillantást. A legizgalmasabbnak két zenei program ígérkezik. Október 4-én a Szent István Bazilikában mutatkozik be a Moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórusa. A koncerten - többek között - ortodox liturgikus dallamok csendülnek fel Nagy Péter cár imádságos könyvéből. Másnap a Szentpétervári Szimfonikus Zenekar koncertjére kerül sor a Zeneakadémián. (Népszava)

Szeretnék meghalni

Lajthay Károly 1918-ban készült, s Moszkvából előkerült némafilmjét, a Vorrei Morir (Szeretnék meghalni) című archív filmet mutatja be szeptember 27-én az Örökmozgó a Filmemlékezet Fesztivál programjában. Különlegesség: a vetítést a Bécsben élő koreai zongoraművésznő, Oryan Joo a filmhez komponált saját zenéjével kíséri.