Sándor, Ede

Sűrű évad elé néz a MÁV Szimfonikus Zenekar

2003.09.18. 00:00

Programkereső

Az idén 58. bérleti évadját megkezdő együttes ebben a szezonban a már évek óta bevált műsorelemek megtartása mellett számos újdonságot és meglepetést is tartogat közönségének.
aeedb7bb-7448-431f-8005-2d34f35f8cc9

Ilyn újdonság lesz majd Astor Piazzola zenéjének megjelenése a MÁV-koncerteken, vagy például Yaron Gottfried izraeli karmester vendégszereplése, akinek koncertjén egy kortárs izraeli zeneszerző kantátájának magyarországi bemutatójára is sor kerül. Folytatódik a zenekar együttműködése a Nemzeti Énekkarral, amelynek keretében Dvořák Stabat Mater-e hangzik fel két alkalommal, egyszer a FIlharmonikusok, egyszer pedig a MÁV bérletében Ondrej Lenard, illetve Gál Tamás vezényletével.

Mindkét zeneakadémiai bérlet - az Erdélyi Miklós-bérlet és Lukács Miklós-bérlet - tartalmaz egy ajándék-koncertet is, s folytatódik a zenekar ifjúsági sorozata is, az idén tízéves „Unokák és nagyszülők hangversenyei” a Honvédelmi Minisztérium Művelődési Házában, illetve a Zeneakadémián.

Új helyszínnel is gazdagodik idén a programfüzet kínálata: a Közlekedési Múzeum legszebb kiállítótermeében - az ún. Hosszcsarnokban - a szezon során négy alkalommal adnak kamarazenei hangversenyt a MÁV Szimfonikus Zenekar muzsikusai.

A karmesteri pódiumon a magyar élvonal képviselői állnak majd: Lukács Ervin, Kovács János, Medveczky Ádám, Antal Mátyás, Hamar Zsolt, Hollerung Gábor és persze Gál Tamás, a zenekar vezető karmestere, aki nemrég tért haza tajvani vendégszerepléséről. A külföldi vendégkarmesterek között egy év szünet után ismét fellép Jurij Szimonov; hosszú szünet után itt lesz Uri Mayer, a magyar közönség egyik régi kedvence, a már említett izraeli vendég és a fiatal osztrák Guido Mancusi, a zenekar felfedezettje. A szólisták hosszú sorában olyan hazai „nagyok” mellett, mint Jandó Jenő, Onczay Csaba, megtaláljuk a 2001-es Szigeti József Hegedűverseny győztesét, Kokas Katalint, Oravecz György zongoraművészt, Kiss József oboa- és Szőke Zoltán kürtművészt, de hű marad a zenekar ahhoz a hagyományhoz is, hogy szólószerephez juttatja saját legkiválóbb muzsikusait: ezúttal négy fúvóst Mozart Sinfonia Concertante c. művében.