Benedek

Zeneklónozás

2003.09.18. 00:00

Programkereső

Csaknem ötmilliárd dolláros veszteséggel zárta a zeneipar az elmúlt évet. Az ágazat a fénykorban, a kilencvenes évek közepén még 38 milliárd dollár hasznot zsebelt be.

A sztárok iránti igény az utóbbi években nem lett kisebb, csakhogy a fogyasztók nem hajlandók ugyanúgy fizetni a zenéért, mint korábban, inkább letöltik az internetről. Az iparág képviselőinek álláspontja egyértelmű: a jogdíjmentes zeneletöltés valójában lopás, ami nagyságrendje miatt – percenként 11 ezer zeneszám – a padlóra küldheti a zeneipart.

A tömeges másolást két technikai trükk teszi lehetővé. Az egyik maga a digitalizálás: amint a zene – például CD-felvétel formájában – elektronikus jellé alakul, ugyanolyan egyszerűen küldhető, fogadható és másolható, mint egy szöveges üzenet vagy kép. A másik a fájlcserebere találmánya: léteznek olyan számítógépes programok, amelyekkel az egyszerű felhasználók milliói szabadon válogathatnak a többi felhasználó számítógépén tárolt ingyenes felvételek között. A probléma nem is csak a lemezkiadókat érinti. A játékszoftver-gyártók tavaly 13 milliárd, a filmkészítők négymilliárd dollárt buktak azon, hogy a világhálón ingyenes multimédia-börzék működnek.

Magyarország nem sokkal marad le a világtól. A Magyar Hanglemezkiadók Szövetségének (Mahasz) becslése szerint minden megvásárolt CD-re három jogdíjmentes másolat jut.

Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) a napokban 261 USA-polgár ellen indított pert arra hivatkozva, hogy a zenei fájlok tömeges letöltésével megsértették a copyrightjogokat. A Mahasz egyelőre csak figyelmeztető leveleket küld a jogsértő tartalmak szolgáltatóinak.

Korántsem biztos, hogy a jog(díj)védők és a másolók csatája jogi úton eldönthető. Szinte biztos, hogy a zenekiadás gyökeresen átalakul. A zene az interneten is hozzáférhető marad – legfeljebb valamennyit fizetni kell érte –, a műsort pedig valószínűleg nem lemezenként (az unalmas „töltelékdalokkal” együtt), hanem számonként veszik majd meg a vásárlók. A kiadók által is üdvözölt iTunes amerikai virtuális zenebolt sikere is ezt jelzi. Az internetes zenegép kínálatába ingyen is bele lehet hallgatni, egy szám letöltése 99 centbe kerül. Ezzel a módszerrel négy hónap alatt tízmillió dalt adtak el – legálisan.