József, Bánk

45. Budapesti Zenei Hetek

2003.09.19. 00:00

Programkereső

Bartók Béla halálának 58. évfordulója előestéjén, szeptember 15-én – immár hagyományként – a művész Concerto című művével veszi kezdetét a 45. Budapesti Zenei Hetek elnevezésű rendezvény.
bc6ed029-c9db-4a18-a412-4209a64dad48

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar és Énekkar a nyitó hangversenyen még a zeneszerző két rapszódiáját szólaltatja meg – a hegedűszólót Kelen Barnabás játssza -, emellett Bartók 20 magyar népfeldolgozása is hallható lesz Kocsis Zoltán zenekari átiratában. E koncertet további 16 hangverseny követi a zenei hetek műsorán.

A Magyar Rádió immár hatodik alkalommal rendezi meg Nemzetközi Elektroakusztikus Fesztiválját, amelynek keretében osztrák, magyar és francia est lesz a Műcsarnokban. Október elsején a Dama Dama Közép-európai Ütőhangszeres Együttes, 7-én pedig a Bang On a Can All Stars koncertje lesz hallható.

A Magyar Tudományos Akadémia dísztermében a 80 éves Ligeti György tiszteletére ad hangversenyt a Budapesti Tomkins Énekegyüttes október 3-án. Az Orosz Kulturális Hetek alkalmából vendégünk lesz a 300 éves Szentpétervári Filharmónia Szimfonikus Zenekara, valamint a Moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórusa, de egyházzenei koncertet az Athéni Bizánci Férfikar tolmácsolásában is hallhatunk majd a Szent István Bazilikában.

A fentiek mellett a fesztiválon fellép még többek között Ivan Sokol orgonaművész, a Budapesti Énekes Iskola és a Capella Savaria. Az október 22-ig tartó rendezvényt a Liszt Ferenc születésének 192. évfordulójának tiszteletére megrendezett Jandó Jenő zongoraest zárja.