Benedek

Klasszikus zene szól a szintetizátorból

2003.09.19. 00:00

Programkereső

A nyíregyházi Vikár Sándor Zeneiskola azok közé az élenjáró intézmények közé tartozik Magyarországon, amelyek a zeneiskolai oktatás modernizációs folyamataiból komoly részt vállaltak.
1f7b8d4e-0ae0-4669-be60-aa9d1a6e44d6

Ugyanis az országban másodikként – a budapesti Rácz Aladár Zeneiskola után – itt nyitotta meg kapuit szeptember 16-án alapfokú művészetoktatási intézményben elektronikus klasszikus zenei oktatási központ. Az elektronikus zenei oktató központban hangszeres képzés keretében klasszikus-szintetizátoroktatás indul a terület országos szakértője, Kovács Attila vezetésével. A szolfézs-zeneirodalmi oktatás szintén kibővül a számítógépes lehetőségek felhasználásával. A megnyitó gálakoncerttel zárult, melyen elektronikus és akusztikus hangszereken megszólaló művek egyaránt elhangzottak.

Ez az új képzési lehetőség arra is jó - mondja Papp Istvánné, a Vikár Sándor Zeneiskola igazgatónője -, hogy az intézmény kielégíthesse az új igényeket. Az is célunk, hogy a számítógépet bevonjuk az oktatásba, hiszen olyan programokat vásároltunk, amelyek segítségével a szolfézs és a zeneirodalom tanulmányozása egyedül is megtehető. A számítógépeket összekapcsolhatjuk az elektronikus hangszerekkel, amelyek így közvetlenül is megszólaltathatók. Az iskola természetesen megtartja eredeti profilját, mert a szintetizátor-képzés klasszikus zenei alapra épül. Ez az oktatási forma, illetve annak tartalma a kelet-magyarországi régióban egyedülálló, ezért nem véletlen, hogy külföldről is érdeklődnek iránta.