Gertrúd, Patrik

Költözni fog a Zeneakadémia

2003.09.20. 00:00

Programkereső

Ki kell költöztetni a koncerteket és az oktatást, de százéves korára újra a régi lehet a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem épülete.

Bizakodó a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem vezetősége az intézmény főépületének, korábbi nevén a Zenepalotának a rekonstrukciójával kapcsolatban, bár Tihanyi László rektorhelyettes elismerte: tartanak a „gazdasági viharoktól”. Tapasztalataik szerint mindig közbejöhet valami, ami elodázza az évszázados épület rekonstrukcióját.

Még 1999-ben került szóba a kisterem felújításának ötlete, de a szakértői vizsgálatok során kiderült: az épület teljes rekonstrukciója nélkül ez értelmetlen volna. Az intézmény vezetősége 2001-ben kezdett tárgyalni az Oktatási Minisztériummal és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumával a nyolc-tízmilliárd forintos beruházás támogatásáról.

– Ez a felújítás nemcsak műemléki helyreállítás, hanem korszerűsítés is lesz – magyarázza Tihanyi László. Javítanivaló akad bőven, hiányzik például a légkondicionálás a nagyteremben, mert az eredeti, hideglevegő-fújásos rendszert a második világháború óta nem sikerült megjavítani. Ha a Zeneakadémia megkapja a támogatást, viszszanyerheti korábbi formáját az eredetileg kamaraopera-stúdiónak készült kisterem, és a ma ruhatárként működő kávézó is.

Az épületet állami segítség nélkül nem lehet felújítani, mert a Zeneakadémia rosszul áll anyagilag. A művészeti oktatás kifejezetten költségesnek számít: míg egy átlagos felsőoktatási intézményben két-háromszáz diákra jut egy oktató, a Zeneakadémián egy diákkal egyszerre két-három tanár is foglalkozik. Alkalmanként kiadják hangversenytermüket koncertek rendezésére, a hozzájuk kapcsolódó fogadásokra. Mindez és a külföldi hallgatók tandíjaiból származó bevétel az intézmény működéséhez is csak szűkösen elegendő, mert szeptembertől a kormány 14 százalékkal csökkentette az intézmény támogatását. A felújítás részletes tervei decemberben kerülnek a parlament elé. Ha minden jól alakul, fennállásának századik évfordulójára, 2007-re megújulhat a Liszt Ferenc téri palota.

A rekonstrukció idejére a koncerteket és az oktatást is ki kell költöztetni az épületből. A koncerteket ideiglenesen befogadó hangversenyterem csak 2004 őszén készül el a Millenniumi Városközpontban, az oktatás átmeneti helyszínének szánt Hegedű utcai épület sorsáról pedig egyelőre nem sikerült megállapodniuk a kerületi önkormányzattal.

A Zeneakadémia külföldi segítséget is kapott: adománykoncertet szerveztek a londoni Kensington-palotában a felújítás támogatására.