Gábor, Karina, Ders

Sikeres Óbudai Nyár

2003.09.20. 00:00

Programkereső

Az Óbudai Nyár nevű eseménysorozat zárásaként ma a Liszt Ferenc Kamarazenekar ad koncertet. A záró koncerten Händel és Vivaldi műveit Rolla János vezényli az óbudai Szent Péter és Pál plébániatemplomban este nyolc órai kezdettel.

A június 13-án kezdődött programsorozat az idén 33 különböző rendezvényt foglalt magába. 17 színházi előadás, 10 hangverseny, ezenkívül operett-előadások és zenekari fellépések voltak repertoáron. Az óbudai Fő téren Bandák a téren elnevezéssel ingyenesen koncertezett a Hot Jazz Band, a Benkó Dixieland Band, a Budapest Klezmer Band és a Budapest Ragtime Band.

Az Óbudai Nyár végéhez közeledve Merényi Juditot, az Óbudai Társas Kör igazgatóját, a főszervezőt kérdeztük, aki teljes mértékben sikeresnek értékelte az eseményt. Elmondta, hogy a több éve zajló óbudai nyári rendezvények közül eddig ez volt a leglátogatottabb: a körülbelül 13000-es nézőszám nagyjából duplája a tavalyi eseményen részt vevőknek. Az előadások szinte kivétel nélkül telt házzal mentek, volt olyan színházi előadás (nevezetesen Lope de Vega: A kertész kutyája című vígjátéka Udvaros Dorottya és Rátóti Zoltán főszereplésével), amelyből a meghirdetett négy előadás helyett ötöt kellett színpadra állítani, tekintettel a nagy érdeklődésre. A rendezvény legsikeresebb mozzanatai a Lope de Vega-darabon kívül a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertjei, illetve a Bandák a téren voltak. Az eseményt nagyrészt az óbudai lakosok látogatták (főként az ingyenes előadásokat), de a Kiscelli Múzeumnál tartott szimfonikus zenekari előadások látogatói nagyjából fele-fele arányban voltak helybéliek, illetve külföldiek.

Az Óbudai Nyár fő vonzereje a színvonalas rendezvényeken túl a különleges helyszínválasztás volt. Az idei programok helyszínéül szolgált a Zichy-kastély kertje, a Szent Péter és Pál plébániatemplom és a Kiscelli Múzeum udvara is. A szervezők ezt jövőre az aquincumi múzeumkerttel szeretnék bővíteni.

A harmadik kerületi önkormányzat harmincmillió forinttal támogatta az – egyébként kilencmilliós bevételre szert tevő – eseményt, amely összeget a következő Óbudai Nyár megszervezésére fordítják. Jövőre alapjában véve az ideihez hasonló program várható bővítésekkel, újításokkal, igazi fesztivál jelleggel.