József, Bánk

Művészeti egyetemek fesztiválja

2003.09.24. 00:00

Programkereső

Összművészeti fesztivált rendez a Millenáris Parkban szeptember 26–28-án az Iparművészeti, a Képzőművészeti, a Zeneművészeti, a Színház- és Filmművészeti, a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint a Táncművészeti Főiskola – jelentették be egy tegnapi sajtótájékoztatón.

Az ingyenesen látogatható programsorozat célja: a hazai művészeti egyetemek bemutatkozhassanak a nagyközönségnek és nem utolsósorban egymásnak. A szervezők szerint ez jó alkalom arra is, hogy beszámoljanak a hallgatók által elnyert nemzetközi díjakról, elismerésekről, mert úgy tapasztalták, ezekről itthon nagyon sokan nem is tudnak.

A megnyitóünnepség péntek este fél nyolckor lesz: az Iparművészeti Egyetem hallgatóinak divatbemutatója és a Zeneművészeti Egyetem diákjainak koncertje mellett kiállítást rendeznek a Képzőművészeti, az Iparművészeti Egyetem és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Építészmérnöki Karának hallgatói. A parkban felépítenek egy mobil tornyot, amely otthont ad például a divatbemutatónak, kilátóként is funkcionál, emellett belső oldalait a Képzőművészeti Egyetem egyik hallgatójának festményei díszítik.

Szombat délelőtt táncházat tartanak a táncművészeti főiskolások, délután vegyes programot mutatnak be, majd magyar néptáncokból összeállított műsorral lépnek színpadra. Este divatbemutató, The Corporation koncert és a másod- és harmadéves színész szakos hallgatók előadása között választhatnak a látogatók.

Mindkét nap délután a hallgatók vizsgafilmjeit vetítik a kiállítócsarnok előadótermében, a Fogadóban pedig kerekasztal-beszélgetést rendeznek. Szombaton a test a téma, vasárnap pedig Főiskola? Akadémia? Egyetem? címmel vitáznak. Vasárnap este két színdarabbal zárul a fesztivál: Humperdinck Jancsi és Juliskáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem diákjai adják elő, a Brian életét pedig a harmadéves színészek.

A fesztivál a Nemzeti Kulturális Alapprogram ötmillió forintos támogatásával valósult meg, a Millenáris a helyszínnel és a technikával járult az eseményhez.