Beáta, Izolda, Lea

Százötven év az árkon túl

2003.09.26. 00:00

Programkereső

Jubilál a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara "Czélja: a zeneirodalom minden belbeccsel biró termékeinek előadása, különös tekintettel a zenekari művekre" - olvashatjuk a Filharmóniai Társaság 1853-ban kelt alapokmányában. Zenekara, az Erkel Ferenc által alapított, nagy múltú társulat, amely sokáig a magyar zenekari kultúra egyetlen képviselője volt, és amely ma is az ország vezető szimfonikus együttesei közé tartozik, ősszel kiemelkedő hangversenyekkel, kiállítással, CD-kkel és egyéb szép kiadványokkal ünnepli 150 éves jubileumát.

Minden muzsikusnak természetes vágya, hogy megmutassa magát a pódiumon. Ám ez nem adatik meg valamennyinek, még a legkiválóbbak közül sem. Hiszen azok a nagyszerű zenészek, akik az Operaházhoz vagy más zenés színházhoz szerződnek, kénytelenek beérni a zenekari árokkal, s estéről estére a közönségtől "elzártan", a "mélyben" szolgálni. Nem csoda hát, hogy közülük sokan ki akarnak törni a pódiumra - ez a vágy volt százötven éve is a Filharmóniai Társaság megalakulásának mozgatója. Erkel Ferenc akkor a Nemzeti Színház operatársulatának muzsikusaiból hozta létre az egyesületet. A csapat, mint arról a képen látható plakát is tanúskodik, 1853. november 20-án adta első filharmóniai koncertjét a Nemzeti Múzeum dísztermében.

Az egyesület mai szervezeti formájának kialakítására 1884 után kerülhetett sor, amikor a Nemzeti Színház operatársulata zenekarostul átkerült az újonnan épült Operaházba. A Budapesti Filharmóniai Társaság ma az Andrássy úti palota és a hozzá tartozó Erkel Színház muzsikusaiból verbuválja tagjait. Jogilag pedig máig megőrizte egyesületi formáját - még a kommunista időkben is -, amely teljes függetlenséget nyújt a számára. E függetlenség óriási előny, hiszen a zenekar - úgynevezett választmánya vezetésével - maga dönthet sorsáról (alapszabályáról, repertoárjáról, műsortervéről, karmestereiről, vendégművészeiről, turnéiról, zenészeinek honorálásáról és a többi), de nagy hátrány is, hiszen nincs gazdája a csapatnak, nincs olyan intézményi fenntartója, amely szilárd anyagi hátteret adhatna a működéshez. Ezért van az, hogy hazánk egyik legrangosabb, legnagyobb múltú együttese szinte a megalakulása óta létbizonytalanságban kénytelen dolgozni, sőt olykor nehéz körülmények között magas színvonalú művészi munkát nyújtani.

Százötven év gazdag hagyománya bizonyítja, hogy szép és érdemes ez a küzdelem. Hiszen a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának története világhírű karmesterek, zeneszerzők és szólisták pályájával fonódott össze. Vezette az együttest Richter János, Erkel Sándor, Kerner István, Dohnányi Ernő, Ferencsik János, Kórodi András és Erich Bergel (jelenleg Rico Saccani a vezető karmester és művészeti tanácsadó), vezényelte Liszt, Brahms, Mahler, Dvorak, Strauss, Goldmark, Respighi, Mascagni, Krauss, Mengelberg, Furtwängler, Rubinstein, Failoni, Walter, Széll, Ansermet, Karajan, Doráti, Ormándy, Nikisch, Stravinsky, Ravel, Kleiber, Saint-Saëns, Prokofjev, Solti, Inbal, Maazel és Szimonov. A zenekar nevéhez - közel kétezer koncertje során - több mint száz ősbemutató fűződik. A Filharmóniai Társaság mutatta be Johannes Brahms II. zongoraversenyét és Gustav Mahler I. szimfóniáját, Lisztnek két, Bartóknak kilenc, Kodálynak négy, Weinernek három, Dohnányinak hat zenekari kompozícióját. A zenekar százötven évét próbálja meg most összefoglalni az a kiállítás, amely a jubileum alkalmából nyílt meg az Operaház királyi lépcsőházában, érdekes dokumentumokból (kották, levelek, fotók), különleges tárgyakból.

Ugyancsak az évforduló tiszteletére egy dupla CD is készült olyan archív felvételekből, amelyek ilyen-olyan okból szorosan kötődnek a zenekarhoz, vagy amelyek kuriózumnak számítanak. A CD a Himnusz egy 1938-as felvételével indul, amely Dohnányi hangszerelésében (vezényletével) a Filharmóniai Társaság előadásában honosodott meg. De találhatók a lemezen Mosonyi-, Liszt-, Bartók-, Kodály-, valamint Wagner-, Mozart-, Muszorgszkij- és Beethoven-művek is. Öröm az együttes számára az is, hogy egy külföldi lemezcég megjelentette a zenekar utóbbi években, Rico Saccanival adott koncertjeinek válogatott felvételeit egy húsz CD-ből álló sorozatban, s van már szerződés a folytatásra is. A Magyar Nemzeti Bank a jubileum alkalmából nyolcezer példányban ötezer forint névértékű ezüst emlékérmét bocsátott ki. A Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekara az idén is három bérletet hirdetett, és a jubileumi gálakoncertjét november 20-án tartja a Magyar Állami Operaházban Rico Saccani, Lukács Ervin, Kovács János és Héja Domonkos vezényletével, Rost Andrea vendégszereplésével. Az est műsora megegyezik az első, 1853. november 20-án adott filharmóniai hangverseny programjával.