Beáta, Izolda, Lea

Verbunkos - budapesti bemutató

2003.09.26. 00:00

Programkereső

A Keszthelyi Táncpanorámán nagy sikert aratott új folklórműsornak, a Magyar Állami Népi Együttes Verbunkos című előadásának budapesti bemutatójára október 4-én, szombaton 19.00 órakor kerül sor a Nemzeti Táncszínházban.
9097a5d2-3963-4130-bea2-eddf983beb6c

A Magyar Állami Népi Együttes ismét úttörő feladatra vállalkozott. Új folklórműsorába a letűnt romantika korszakát idézve válogatta egybe a folklórban, a néptáncban és a cigányzenekari hagyományban fönnmaradt legkedveltebb verbunkosokat.

Az első részben a cigányzenekar és a tánckar jóvoltából az a fontos kultúrtörténeti pillanat elevenedik meg, amikor a kor politikai és társadalmi akaratának megfelelően a verbunk és a csárdás a magyar zene és tánc új irányzataiként terjedhettek el. Mivel a választott zenék és táncok több esetben töredékesen, egymástól elválva, akár más funkcióban maradtak fenn, így ez a rész a fantáziát megmozgató alkotói munka nyomán született.

A második részben a verbunkos korszaknak és előzményeinek a folklórban, néptáncban leszűrődött, máig fennmaradt emlékeit láthatjuk. E műsorszámok a – mára világszerte ismert és elismert – tánctípusaink kiteljesedését követik nyomon. Az ábrázolt időszak legjellemzőbb szórakoztató és tánczenei formációi a cigányzenekarok voltak, ezért az előadásban a Magyar Állami Népi Együttes Cigányzenekara hangsúlyos szerepet kapott: a táncok kíséretén kívül önálló koncertdarabokat is előad.

A produkció koreográfiái Juhász Zsolt, Szilágyi Zsolt és Varga Zoltán munkái, zenei szerkesztő Kelemen László, jelmez Lőrincz Beáta, színpadkép Érchegyi László, vezető prímások Oláh Jenő, Radics Ferenc, Pál István, közreműködik Herczku Ágnes (ének), valamint a Magyar Állami Népi Együttes táncosai és zenészei. Az előadásra jegyek a helyszínen (1014 Budapest, Színház u. 1-3.) válthatók.