Beáta, Izolda, Lea

Fiatalok és tehetségesek

2003.09.30. 00:00

Programkereső

A Sine Morbo Művészeti Estek programsorozat keretében 2003 második félévében nyolc komolyzenei koncertre kerül sor országszerte, ahol a kiemelten támogatott fiatal művészek lépnek fel. A komolyzenei programsorozatot 2001 szeptemberében indították útjára, és azóta egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
703bf45e-7696-4c47-97fa-e91d0321e8d4

A Sine Morbo Művészeti Estek elnevezés egyrészt támogatási rendszer, melynek során a Zeneakadémia legtehetségesebbnek ítélt diákjainak nyújtanak pénzbeli és fellépésbeli támogatást, másrészt egy koncertsorozatot, ahol a támogatott fiatal művészek a nagyközönség előtt mutatják be tudásukat. A koncertsorozat részeként a tavalyi évben több hangverseny megrendezésére került sor Budapesten és környékén, ahol a támogatott fiatalok léptek fel önállóan, vagy valamely híres művész társaságában (Vigh Andrea hárfaművész, Gulyás Dénes énekes, Szabadi Vilmos hegedűművész, Jandó Jenő zongorista és a Budapesti Vonósok).

2002 második félévében készült egy országos szintű felmérés a programsorozat sikerességére vonatkozóan, melyben a komolyzenét szeretők – amellett, hogy kihangsúlyozták a rendezvények kiemelten magas művészeti színvonalát – egyhangúlag kifogásolták a koncertek túlzott Budapest központúságát. Eleget téve a koncertlátogató közönség kérésének, a koncertsorozat idén országos szintűvé bővült. 2003 második félévében nyolc koncertre kerül majd sor az ország különböző városaiban, 2004 első félévében pedig közel 30 további rendezvény várja majd a zenebarátokat.

Az idei koncertek fellépői a Sine Morbo Művészeti Estek programsorozat kiemelt támogatottai: Hajnóczy Júlia szopránénekes, Tóth Péter zongorista és az Ewald Rézfúvos Quintett. Ők, bár mindannyian a fiatal korosztályhoz tartoznak, tehetségükben és hírnevükben már-már megközelítik az igazi hírességeket. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a számos nemzetközi verseny, amit megnyertek, a sok-sok fellépés és önálló est, valamint a híres művészekkel való közös fellépés. Hajnóczy Júlia például a Sine Morbo Művészeti Estek 2003-as és 2004-es koncertjein folyamatosan Vigh Andrea hárfaművésznővel közösen lép fel, kinek neve már nem csak a zeneszerető közönség, de a „laikusok” előtt is ismerősen cseng.