Sándor, Ede

III. Holland-Magyar Jazztalálkozó

2003.09.30. 00:00

Programkereső

A Budai Fonó Zeneházban 2003. október 4-5-én immár harmadik alkalommal rendezik meg a Holland-Magyar Jazztalálkozót, amely alkalmat ad a holland és a magyar jazzélet legnagyobbjainak zenés találkozására.
b8f258eb-2a42-485d-bac9-8c702adeee74

A kétnapos eseménynek különös aktualitást ad a közelgő Holland-Magyar Évad – a szervezők nem titkolt szándéka, hogy ennek az előfutárává váljon a hagyományos zenei fesztivál. Mindkét napon négy-négy együttes hallható majd. Szombaton a 2001-ben alakult Magony zenekar lép fel. A Magony célja ősi, bennünk lévő magyar érzelmek kifejezése magyarul, a klasszikus zene, az improvizáció, a cigány és népi hagyományok összekovácsolásával. Őket a Systeme D Trio követi. A zenekar gerincét változatlanul a két alapító (Ernst Reijseger, Mola Sylla) jelenléte alkotja, akik szeretik duójukat egy-egy karakteres ütőhangszeressel kiegészíteni. A mostani koncert ütőse a szenegáli Serigne Gueye lesz. A Michiel Braam Trio megnyilvánulására a zenei sokszínűség, a hatások korlátlan befogadása jellemző. Az estét Winand Gábor Group koncertje zárja.

A rendezvény második napját a Bolyki Brothers nyitja. A négy hivatásos muzsikus produkciója nem csak azért egyedülálló, mert mind a négyen testvérek, hanem mert a jazz és a komolyzene területén is jelentős eredményeket értek el. Fellép a Benjamin Herman Quartet, amelynek névadóját, a Holland Benjamin Hermant rendkívüli produktivitása, merész kompozíciói a legkeresettebb előadók közé emelik Hollandia-szerte. A következő fellépő trió vezetőjének, Eric Vloeimansnak a trombitajátéka, szerzeményei a jazznek azt a szegmensét alkotják, amelyre talán a legbüszkébbek a holland rajongók. 2001-ben elnyerte a tekintélyes VPRO/Boy Edgar jazz vetélkedő fődíját, 2002-ben pedig a North Sea Jazz Fesztivál Bird díját kapta, amelyet az új, kimagasló tehetségeknek ítél oda a zsűri. Az eseménysorozatot az European Mantra kvartett zárja. Saját szerzeményeket adnak elő: a legszélesebb skálán, fenntartások nélkül válogatnak a különböző zenei elemekből a fúziós jazztől a metálig. A fiatal zenekar rendre lázba hozza közönségét koncertjein, amelyek során a féktelen energia szinte leárad a színpadról.