Benedek

Hangversenyek a Zene Világnapján

2003.10.01. 00:00

Programkereső

A Zene Világnapját csaknem három évtizede, 1975 óta – Yehudi Menuhin és az UNESCO zenei tanácsának kezdeményezésére – tartják számon. Ez alkalomból országszerte számos komolyzenei eseményre számíthatnak a zene kedvelői.
5e1fe65c-baff-4b35-8ebb-f726bc0d7b4c

A Zeneakadémia nagytermében Weiner Leó életművének talán legfontosabb műve, a Csongor és Tünde című verses mesedrámához írt kísérőzenéje hangzik fel, hangversenytermi változatban. Vörösmarty drámájából - egy 1957-ben a Magyar Rádióban készült felvétel alapján – részletek hangzanak el többek között Gábor Miklós, Ruttkai Éva és Gobbi Hilda tolmácsolásában. A kísérőzenét a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Női Kara kelti életre Héja Domonkos vezényletével.

Az Uránia Filmszínházban a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok adnak koncertet Perényi Miklós gordonkaművész közreműködésével. Az Óbudai Társaskör ma ünnepli tizenötöd születésnapját, mely alkalomból Tizenöt év 15 tételben címmel nagyszabású hangversenyre várják az érdeklődőket, a „kintrekedtek” pedig a Bartók Rádió élő adásában hallhatják a neves muzsikosok játékát.

Az MTA dísztermében a Dama Dama Közép-európai Ütőhangszeres Együttes az ütősirodalom néhány kiváló darabját mutatja be; a Spinoza Házban pedig a Discantus Énekegyüttes németalföldi madrigálokat ad elő. A Magyar Állami Operaházban Zemlinsky: A törpe, valamint Fekete: A megmentett város című operája hangzik fel; a Debreceni Filharmonikus Zenekar Verdi: Aida című művét adja elő a Bartók-teremben.

A Budapesti Fesztiválzenekar Veszprémben ad hangversenyt Stravinsky, Dohnányi és Rimszkij-Korszakov műveiből. A Szolnoki Szimfonikus Zenekar délután Mezőtúron, este pedig Szolnokon hallható: Beethoven-műveket, illetve Kodály Székelyfonó című darabját játsszák. A győri Filharmonikus Zenekar a Bartók Fesztivál keretében ad kortárs zenei estet, a Borsodi Zenei Társaság a miskolci Zenepalotában lesz hallható, míg az Évszakok Kamarazenekar Tatabányán ad koncertet. Fertődön, az Eszterházy-kastélyban a Fertődi Zeneiskola 25 éves jubileuma alkalmából rendeznek koncertet egykori és jelenlegi növendékek közreműködésével.

A közszolgálati igénnyel működő rádiós és televíziós csatornák is kiemelkedő zenei eseményeket közvetítenek élőben vagy felvételről: a Magyar Rádió például minden nagyobb budapesti eseményen jelen lesz. Emellett nem véletlen az sem, hogy világszerte számos zenei fesztivált időzítenek az október 1-ét is felölelő időszakra.