Beáta, Izolda, Lea

Performance és nehéz zene

2003.10.01. 00:00

Programkereső

Ötödszörre rendezik meg Szentendrén a Kis Magyar Performance és Nehéz Zenei Fesztivált. Az október 3–5. közötti esemény főbb helyszínei: a Színházterem (Pátriárka u. 7.), a Barlang (Ifjúsági ház, Duna korzó 11/A), a MűvészetMalom (Bogdányi u. 32.), a Vajda Lajos Stúdió pinceműhely (Péter Pál u. 6.) és az Asztro kávézó (Gőzhajó u.) lesznek. A fesztivál nyitónapján a VLS pinceműhelyében Gátlástalan tisztaság, speciális bizonytalanság címmel nyílik kiállítás.

Az első napon délután három órától a Posztszabad zombi sport és totálzenei illat című előadásával mutatkozik be a Fluxus-zenei és videoműhely a Vajda pincében. Ezt követi Juhász R. József Colorize Paganini című performance-a. Öt órakor St. Auby Tamás, a Telekommunikáció Nemzetközi Paralel Unió szuperintendánsa nyitja meg a Gátlástalan tisztaság, speciális bizonytalanság című tematikus kiállítást, amelynek pesti helyszínei: a GAG galéria, az Est Café és a MAMÜ. Szintén a nyitónapon tekinthető meg fe Lugossy László és Szirtes János Láma című performance-a, amit az Új Modern Akrobatika nevű formáció keretében adnak elő. A Barlangban este fél nyolckor Sörés Zsolt és Kovács Zsolt koncertje kezdődik, majd fél kilenckor MAMÜ HANGOK címmel Krizbai Sándor képzőművész koncertezik. A Színházteremben este tíz órakor a Brezo Quartett, tizenegykor pedig a jazz-rock-pop műfaját elegyítő, Energomat nevű formáció mutat be improvizatív zenei motívumokat. A Jakabos Ház – Pajta-Mozi vetítéssorozatában helyet kapott a Macskafogó című rajzfilm, amit délután négykor vetítenek, este hét óra ötven perckor pedig Igor Lazin és Varga Csaba filmje, a Bestiák, valamint Alexander Jodorowski El Topo című alkotása. Szombat délután három órakor a Vajda pincében a szlovén Kikely Rada, délután öt órakor a Malomban pedig Szatmári Botond és Szécsi András A kilátás bizonytalansága című performance-a látható. A Színházban délután négykor Sugár János, a Magyar Képzőművészeti Egyetem intermédia tanszéke tanárának Egyirányú dizájn című előadása lesz, majd Pop Iván „balkánzsíros punk-jazz” zenekarának koncertje. Este tizenegy órakor a Tudósok-koncert jön, amely az elbeszélő punk-rock műfajából ad ízelítőt. A Jakabos Ház – Pajta-Mozi délután négy órától a Yellow Submarine című filmet mutatja be, este hét óra ötven perckor Bada Dada Tábor képzőművészről készült portréfilm kerül műsorra. Este nyolc órakor fe Lugossy László és Szirtes János Tiszta lap című filmjét vetítik.

A rendezvénysorozat zárónapján délután öt órakor a Vajda pincében a lengyel páros, Andrzej Izdebski és Michal Gorczynski, este hat órakor a szlovák képzőművész, Tomás Ruller, a Black Market performance-csoport egyik alapítójának alkotása látható. A Barlangban vasárnap este hét órakor a cseh Julio Fuják és a szlovák David Subik, valamint a Fine Artsmusik nevű zenekar koncertezik. A Színházteremben délután négy órakor a vokális és hangszeres kamarazenét ötvöző Litván Gábor művei csendülnek fel. Este fél kilenckor lép színpadra az Analóg Indiánok nevű csapat. A programot a Frank Zappa Emlékzenekar zárja. A filmek szerelmesei Igor és Ivan Buharov filmjeit, valamint Alexandro Jodorowsky Holy Mountain (Szent Hegy) című, nálunk nem forgalmazott alkotását nézhetik meg.