Emőke

A Zene Világnapja a Magyar Rádióban

2003.10.02. 00:00

Programkereső

Az idén 28. alkalommal ünnepelt zenei világnapon a Magyar Rádió minden nagyobb budapesti, komolyzenei eseményen jelen volt. Az Óbudai Társaskör 15. születésnapja tiszteletére rendezett négyórás koncertet élőben közvetítették.
e946e00f-a0a8-4011-add1-2b6383568f34

Felvételre rögzítették továbbá Weiner Leó Csongor és Tünde című kísérőzenéjének koncerttermi változatát a Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar előadásában, valamint a Weiner-Szász Kamaraszimfonikusok „Haydn összes neves szimfóniája” című sorozatának első hangversenyét.A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara ez alkalomból Pozsonyban és Brnóban lépett fel Vásáry Tamás vezényletével.

A Magyar Rádió Énekkara október 15-én indul Erdélybe vendégszereplésre. Negyvenöt évnyi kihagyás után két évvel ezelőtt jártak utoljára ott. Éppen ezért nagyon nagy örömmel készülnek a gyönyörű helyszínen, a csíksomlyói kegytemplomban tartandó koncertre – hangzott el a Rádió ez alkalomból tartott sajtótájékoztatóján Strausz Kálmántól, az Énekkar vezetőjétől. Ezt a fellépést is élőben közvetíti majd a Bartók Rádió. Október 17-én és 19-én Székelyudvarhelyen is hallható lesz majd az Énekkar, amely nem csak számukra, hanem a határon túli magyarok számára is igazi ünnep lesz.

Október 10-20. között 16. alkalommal kerül sor a Rádió Országos Zenei Versenyére. Az 1966-ban indult kezdeményezés eddig 15 alkalommal valósulhatott meg, amelyből hat zongoraverseny volt. E versenyeken olyan neves művészek értek el első helyezést, mint Kocsis Zoltán, Jandó Jenő vagy legutóbb – 1985-ben – Király Csaba. A több, mint harminc résztvevő „zárt ajtók mögött” kezdi majd a versenyt, hiszen a Rádió csupán felvételt készít a válogatóról. Ezt követően élő adásban lesznek hallhatóak a középdöntők, amelyekről egy órás összefoglaló is készül, majd élőben hallhatjuk a döntőt, végezetül pedig október 20-án, este fél nyolckor nyilvános eredményhirdetésre és gálahangversenyre kerül sor a Zeneakadémia nagytermében.

A zsűri tagja lesz Újfalussy József zeneesztéta – a zsűri elnöke –, Vásáry Tamás zongoraművész, Lantos István zongoraművész, Kovács Sándor zenetörténész, valamint Baranyay László zongoraművész.