Gábor, Karina, Ders

Nagy sikerrel vendégszerepelt Bangkokban az Operaház társulata

2003.10.02. 00:00

Programkereső

Hatalmas sikert aratott a Bangkokban rendezett V. Nemzetközi Tánc- és Zenei Fesztiválon a Magyar Állami Operaház együttese. A programsorozatot a magyar társulat Turandot-produkciója nyitotta meg szeptember 17-én, s ezt az előadást a thaiföldi királyi család két tagja, Galyani Vadhana és Maha Chakri Sirindhorn hercegnő is megtekintette.
d34e2d2d-e759-43e7-b240-04e129f39fb6

A Magyar Állami Operaház négy előadása – szeptember 17-én és 18-án a Turandotot, 20-án és 21-én a Toscát adták elő – telt házak előtt került színre a Thaiföldi Kulturális Központban. A Turandot főbb szerepeit Misura Zsuzsa, Bándi János, Lory Andrea és Fried Péter énekelte, a Toscában pedig Pelle Erzsébetnek, Berkes Jánosnak és Fokanov Anatolijnak tapsolhatott a közönség.

A Bangkok Post kritikusa, Flo S. Tan a következőket írta a Turandotról: „Puccini Turandotja, akárcsak Verdi Aidája, a leggrandiózusabb operák közé tartozik. Nagyszerű választás volt a Magyar Állami Operaház részéről, hogy éppen ezzel a művel nyitotta meg szerdán az V. Nemzetközi Tánc- és Zenei Fesztivált: a Thaiföldi Kulturális Központ zsúfolásig megtelt. Nagyszerű este volt… A színpadkép meglepően gazdag, szellemes megoldásokkal volt tele. Különösen tetszett a holdfelkelte és a nézőtér hátsó részéből éneklő kórus által keltett térhatás… Mindent összevetve – akár egyetértett az ember a rendezői ötletekkel, akár nem, s az apróbb hibák ellenére – a fesztivál nyitógálája vélhetően a legjobb operaelőadás volt, amelyet a bangkoki közönség valaha láthatott. Jól bepróbált és megrendezett előadás volt. A produkciót országunkban még ismeretlen professzionalizmus hatotta át, s minden jövőbeni, helyi kezdeményezésnek példaképül szolgál.”

A következő bangkoki fesztivált 2004-ben a Wiener Staatsoper vendégjátéka nyitja meg, s a tervek szerint a magyar dalszínház társulata is szerepel majd a thaiföldi programsorozaton.