Emőke

Nemzeti Filharmonikusok: évadkezdés költözéssel

2003.10.02. 00:00

Programkereső

Költözéssel kezdték az évadot a Nemzeti Filharmonikusok. Mivel eddigi székhelyüket, a Vörösmarty téri irodaházat hamarosan lebontják, leendő otthonuk pedig – a Nemzeti Koncerttermet is magában foglaló, most épülő Kulturális Tömbben – leghamarabb egy év múlva készül el, az átmeneti időszakban két helyszínen folytatják munkájukat.
c3889492-1507-40ce-b6e7-925029433488

A zenekar, az énekkar és a kottatár a Magyar Kultúra Alapítvány várbeli, Szentháromság téri épületébe költözött, a menedzsment pedig a Váci utcai Fontana Irodaházban kapott helyet, ahol a régi telefonszámokon és e-mail címeken lehet elérni őket.

A zenekar pénteken este a Zeneakadémián tartja idei első bérleti hangversenyét. A Hamar Zsolt vezényelte koncerten csupa Rahmanyinov-mű hangzik el. A program különlegességének ígérkezik az orosz komponista hét dalának Kocsis Zoltán által zenekarra hangszerelt változata, melynek szólistája a tavalyi sikeres vendégszereplése után az együttessel immár másodízben fellépő, belgrádi születésű kitűnő fiatal tenorista, Zoran Todorovich. Ezen az estén adják át a kitüntető címet a zenekar által, titkos szavazással az „Év Művészének” választott Klepoch Ernő brácsaművésznek, illetve a kórusból az „Év Énekesének” választott Háy Ervinné Bartos Évának, az alt szólam tagjának.

Két nappal később, vasárnap délelőtt 11 órakor, a Millenáris Teátrumban ugyancsak Hamar Zsolt irányításával kerül sor a Nemzeti Filharmonikusok általa szerkesztett, „Ez mind zene” című ifjúsági sorozatának első hangversenyére, amely a költészet és a zene kapcsolatát járja körül. A számos példával illusztrált műsor Lassustól Kodályig és Schuberttől Petrovics Emilig különböző korok zeneszerzőinek műveit idézi fel. Az ifjú hallgatóságot az előző sorozatok népszerű műsorvezető-párosa, Geszti Péter és Batta András kalauzolja végig a változatos műsoron. A koncertre 900 forintos egységáron, korlátozott számban még válthatók jegyek a nagyobb jegyirodákban.