Gábor, Karina, Ders

Vizuális hangszínház

2003.10.03. 00:00

Programkereső

Különös előadó-művészeti formáció, a francia Compagnie au cul du loup mutatkozik be ma és holnap a Trafóban. Nevük nagyjából annyit tesz: társulat nagyon messze, a világ végén, az elképzelhetőség végső határán.

A társulatot Dominique Montain énekesnő, táncosnő, zeneszerző, Henri Ogier látványtervező, zenész, lantművész és Quentin Ogier színész, énekes, zeneszerző alapította 1997-ben – bemutatkozó előadásuk a most Budapesten látható Mousson (Monszun) volt. Nehéz műfajilag besorolni a vizuális hangszínház előadását: a zenéből, énekből, táncból, színházból és képzőművészetből ihletet merítő társulat különös utazásra invitálja nézőit. Sajátságos eszköztáruk elsősorban „hangtárgyakra” épül, amelyeket hosszú kísérletezés során fejlesztettek ki.

A Monszun távoli, a szélsőséges időjárási viszonyok és az iparosítás által feldúlt ázsiai vidéken játszódik. A darab szereplői e közegben igyekeznek – humorral, állhatatossággal felvértezetten – életben maradni. A színház, az ének, a zene és a mozgás műfajhatárait felrúgó, ezek elemeit együttesen alkalmazó darabban a legváltozatosabb, látszólag egyszerű tárgyak kerülnek színre és szólalnak meg. Az előadásból kiderül, milyen hangokat lehet kicsalni lassan forgó kerekekből, óriási körzőkből, szamurájkardokból, lampionokból, és megtudhatják azt is, hogy mindez az emberi hanggal együtt hogy áll össze sosem hallott muzsikává. A Monszun 2002-ben elnyerte az Edinburgh Festival Fringe First díját.