József, Bánk

Gussago és kora

2003.10.06. 00:00

Programkereső

Cesario Gussago és kora ­ XVI-­XVII. századi hangszeres muzsika Velencében és Bresciában címmel a napokban jelent meg a Borsódy László által vezetett Sonatores Pannoniae együttes régizenei CD-je a Hungaroton gondozásában.
e0715e2d-31aa-4bc7-b565-838b80be604d

A lemez a reneszánsz, illetve a barokk fúvós zene rajongói számára igazi különlegesség, hiszen a rajta hallható tizenkilenc mű közül tizenháromból a világon most először készült hangfelvéte,­ ráadásul korabeli hangszerek kópiáin.

A CD-ről hallható művek zömében Cesario Gussago kompozíciói, de megtalálhatók rajta Ludovico Grossi da Viadana, Antonio Bertali, Giovanni Battista Grillo, Dario Castello, Florentino Maschera, Girolamo Frescobaldi, Orazio Benevoli, Claudio Merulo és Pietro Lappi alkotásai is. Andrea Gritti velencei dózse honi zenészeinek tiltakozása ellenére 1527-ben egy németalföldi muzsikust nevezett ki a San Marco székesegyház főzeneigazgatói posztjára. Adrian Willaert tevékenysége óriási átalakulást eredményezett Velence zenei életében. Willaert, a kiváló zeneszerző és muzsikus az Alpokon túli és a mediterrán hagyományok ötvözetéből indította útjára az új korszakot, amelyet a zenetörténet azóta “velencei iskola" néven emleget.

Brescia, a zenekultúra másik észak-itáliai fellegvára szintén Velencét támogatta, itt elsősorban Claudio Merulo (1533-1604), a dóm orgonistája volt a zenei élet felpezsdítője. Az ő nyomdokain haladt Cesario Gussago (1550-1612), akiről nem sokat tudunk. A Santa Maria delle Grazie templomban teljesített szolgálat mint komponista, és szerzetesként a templom kolostorának lakója volt. Talán ez volt az oka, hogy munkássága az utókor számára szinte teljesen ismeretlen maradt ­ olvashatjuk a CD ismertető füzetében.

A Sonatores Pannoniae 1990-ben alakult meg azzal a céllal, hogy XVI­-XVII. századi hangszerek másolatain, eredeti hangzással megszólaltassa a késő reneszánsz és a kora barokk fúvós muzsikáit. Rendszeres vendége Európa rangos régizenei fesztiváljainak. Az új lemezen Winkler Balázs és Borsódy László (az együttes művészeti vezetője) egy igen egyedi hangzású, különleges hangszeren, cinken, valamint trombitán, Préda László, Komlóssy Gábor és Schmidt László trombitán, Lugosi Róbert és Makovecz Pál altharsonán, Réthy Zsombor, B. Lukács Andrea és Mester Gábor tenorharsonán, Martti Vesola basszusharsonán, Győri István lanton játszik, Vashegyi György és Gyöngyösi Levente orgonál. A lemez anyagát élőben is meghallgathatjuk: a Sonatores Pannoniae október 21-én este fél nyolckor tartja lemezbemutató hangversenyét Budapesten, a Műcsarnokban.