Emőke

Ritmusfesztivál - Ütőhangszeresek találkozója

2003.10.06. 00:00

Programkereső

Az ütőhangszerek szerelmesei október 10-én egy egész estén át hódolhatnak a virtuóz ritmusoknak. A fesztivál különlegessége, hogy a különböző balkáni, latin és indiai dobok mellett felcsendülnek olyan különleges, dallamot játszó ütőhangszerek is, mint a gardon vagy a cimbalom.
8e64a8eb-d93b-482e-9e95-db5644f17725

Az esten fellép a fiatal cimbalmos, Lukács Miklós kvartettjével, valamint Farkas Zoltán “Batyu” ütőgardonnal, akit Lőrinszky Attila (bőgő) és Tóth Ildikó (ének) kísér. A "hagyományos" ütőhangszerek mágusai közül elsőként Mogyoró Győző és Mogyoró Kornél lép színpadra, akiknek ritkán nyílik alkalmuk közös fellépésre. A fiatal testvérpár idősebbik tagja, Győző elsősorban a balkáni stílusú, rendkívül erőteljes ütőzésével mutatkozott be az fúziós etnojazzt játszó Drums együttesben, Vázsonyi János szaxofonos mellett. Mogyoró Kornél a latin percussion elkötelezettje, rengeteg működő zenekarnak közreműködője (Silent Way, Malek Andrea, Electric Jazz Force). Közelebbi tervei között szerepel egy oktatókönyv és lehetőség szerint CD-ROM elkészítése az ütőhangszerekről. A koncereten közreműködik Váczi Dániel szoprenínó-szaxofonon.

Az este fénypontjának ígérkezik a dél-indiai Madrasból származó Murugan Mohan koncertje. Murugan rendkívül fiatal korában kezdett el ütőhangszereken tanulni, fő hangszere a tabla dél-indiai őse, az ún. mridangam. A virtuóz játékot, bonyolult képleteket megvalósító játékmód remekül kiegészül Murugan későbi tanulmányaival, amelyeket ösztöndíjasként a bostoni Berklee College of Music jazztanszakán folytatott – tartós barátságot kötve két világhírű ütőhangszeressel, Giovanni Hidalgóval és Glenn Velezzel. A 10-ei estén Murugan dél-indiai, úgynevezett karnatik tálaritmusokat mutat be az ínyenceknek.